Rozdelenie cestovín

Krajinou cestovín je bez pochýb Taliansko a preto má väčšina cestovín (recept) práve talianske názvy, ktoré zdomácneli vo väčšine sveta.

Cestoviny podľa typu múky

  • cestoviny z pšeničnej múky
  • cestoviny z ryžovej múky
  • cestoviny miešané (napr. múka+zemiaky)

Cestoviny podľa využitia surovín

  • bezvaječné
  • vaječné

Cestoviny podľa tvaru

  • dlhé cestoviny
    • spaghetti
    • spaghettini – tenké špagety
    • bucatini – duté hrubé špagety
    • fusili bucati – dlhé špirálky
    • vermicceli – dlhé niťovky
    • ramen (recept)
    • udon (recept)
    • la mian (recept)
    • párance (recept)
  • stredne dlhé cestoviny
    • maccheroni – malé trubičky
    • conchiglioni – veľké mušle
  • krátke cestoviny
    • fusilli – tenké špirály, vretená
    • penne – trubičky rezané diagonálne
    • rigatoni – trubičky rezané kolmo
    • cavatappi – duté špirálky
  • dekoratívne cestoviny
    • conchiglie – mušličky
    • farfalle – motýliky
    • fiori – kvietky
    • orecchiette – ušká
    • rotelle – kolieska
  • ploské cestoviny
    • lasagne – ploché cestoviny široké 8-10 cm
    • fettuccine – rezance široké 6 mm
    • linguine – ploché špagety
    • pappardelle – rezance široké 2-3 cm
    • tagliatelle – rezance široké 6-10 mm
    • ryžový papier
  • polievkové cestoviny
    • alfabeto – písmenká
    • corallini – malé korálky
    • risoni – cestovinová ryža
    • stelline – malé hviezdičky
  • plnené cestoviny
    • agnolotti – taštičky rezané radielkom
    • cannelloni – veľké trubičky
    • ravioli – štvorce 3 x 3 cm
    • tortellini – cestoviny prstencovitého tvaru
    • pirohy (recept)
    • ázijské taštičky (recept)

Pozornému čitateľovi neujde takmer žiadny rozdiel v tvare cestovín agolotti a ravioli. Ale… Agnolotti sú malé cestovinové kapsičky vyrobené zložením jedného cesta a orezaných radielkom. Ravioli sú vyrobené z dvoch jednotlivých kusov cesta zlisovaných dohromady. Zatiaľ čo cesto na ravioli sa vyrába z múky a vajec, cesto na agnolotti obsahuje múku, vajcia, olivový olej a mlieko. Oboje sa varia a podávajú sa s omáčkami.


Posledná aktualizácia receptúry: 07.03.2024