Portské víno

Portské víno

Portské víno je fortifikované (doliehované) víno produkované Portugalsku, pôvodom je z Katalánska. Ide o červené víno s vyšším podielom zvyškového cukru. Vyrába výhradne z hrozna vypestovaného a spracovaného v oblasti údolia rieky Douro. Z hrozna sa najskôr vylisuje a vyfiltruje mušt, ktorý sa nechá kvasiť v uzavretých nádržiach. Po vykvasení zhruba polovice cukru (v tom čase má tento medziprodukt približne 8 % alkoholu) je mušt prečerpaný do sudov, v ktorých je už vopred pripravená vínna pálenka (70 % neutrálny alkohol), ktorá okamžite kvasenie zastaví. Neskvasený cukor tak už zostáva vo víne a pridaním pálenky sa zdvihne obsah alkoholu na približne 19 % až 22 %. Používa sa do rôznych receptov, tu sme ho využili do obaľovacej zmesi na Lahôdkové karé (recept).


Posledná aktualizácia receptúry: 07.03.2024