Zemiakový šalát
POSTUP PRÍPRAVY
Zemiaky rovnakej veľkosti uvaríme v šupke (25-30 minút), zlejeme vodu a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich očistíme a nakrájame na kocky (pretlačíme cez lis). Pridáme najemno nakrájanú cibuľu, nasekanú kapiu, najemno nakrájané uhorky a hrášok. Poriadne premiešame. Pridáme majonézu, horčicu a znova premiešame. Okoreníme a podľa chuti osolíme. Znova premiešame a necháme v chladničke prestupovať chute aspoň 60 minút. Vyberieme, pridáme jogurt, premiešame a podľa potreby môžeme aj okysliť octom (ale nemusíme). Podávame ako prílohu k rybám, rezňom, alebo fašírkam.
TIPY, TRIKY A RADY
Jogurt pridávame až potom, čo zemiaky vsiaknu väčšiu časť majonézy. Jednako sa šalát okyslí a stane sa ako vraví moja manželka” plávajúcim”, čo máme radi. V chladničke vydrží 72 hodín, potom by som už neriskoval…
INFORMÁCIE O RECEPTE
Toto je naša rodinná verzia šalátu. Namiesto mrkvy pridávame kapiu. Do šalátu ľudia dávajú aj množstvo iných surovín ako vajíčka, údené i syr, ale to už nemá s pôvodným receptom nič spoločné.
Zemiakový, alebo aj majonézový šalát je súčasný názov pre celosvetovo rozšírenú prílohu podávanú najmä na Vianoce. Nezdravý, ale milovaný šalát však má svoj pôvod i autora. Je ním ruský kuchár belgického pôvodu Lucien Olivier, ktorý tento šalát pripravil v Moskve v roku 1860 a pomenoval ho šalát Olivier. Pôvodne šalát obsahoval račie mäso i kaviár, čo sa postupne vynechávalo aby šalát zľudovel. Po celom svete sa nazýva rôzne: olivie, ruský, francúzsky, macedónsky, taliansky a tiež aj holandský.
Posledná aktualizácia receptúry: 06.03.2024