Zemiakové lokše

ZOZNAM SUROVÍN

  • 250 g zemiakov
  • 75 g hladkej múky T-530
  • 1x PINCH soli
  • 30 g masla

POSTUP PRÍPRAVY

Do hrnca dáme umyté zemiaky spolu so šupkou, zalejeme vodou a privedieme k varu. Necháme variť asi 25 minút podľa veľkosti. Menšie zemiaky stačí aj 20 minút. Po uvarení necháme zemiaky vychladnúť a ošúpeme ich. Ošúpané zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle, alebo ich prepasírujeme cez lis na zemiaky.
Zemiaky dáme na dosku, pridáme múku a soľ a vypracujeme cesto, ktoré rozváľame do tvaru valca s priemerom asi 5 cm. Nakrájame na 5 cm dlhé valčeky. Každý z nich rozvaľkáme na tenko (asi 2-3 mm) tak, aby sa netrhali, ale ani nelepili. Rozvaľkané lokše dáme na rozpálenú suchú panvicu (platňu na lokše – starý spôsob používaný najmä na dedinách), a opečieme z oboch strán (asi 30 sekúnd z každej strany). Hneď po vybratí lokše natrieme maslom.

TIPY, TRIKY A RADY

Hmotnosť zemiakov je uvedená ako čistá, tzn. hmotnosť už uvarených a ošúpaných zemiakov. Zo základnej dávky je možné pripraviť 5 lokší. Ak lokší pripravíme veľa môžeme ich zamraziť. Medzi jednotlivé lokše je vhodné dať papier na pečenie, aby sa nezlepili.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Recept mojej starej mamy a následne aj mamy nikdy nesklame. Lokše pripravujeme na slano – plnené restovanou pečeňou, alebo krvou, na sladko – plnené slivkovým lekvárom s makom, alebo len tak nasucho silno potreté maslom a posolené ešte teplé.


Posledná aktualizácia receptúry: 01.12.2023


Hodnotenie autora 0