Zámeška

ZOZNAM SUROVÍN

  • 250 g kukuričnej múky
  • 50 g hrubej múky T-450
  • 1.0 l vody (mlieka)
  • 100 g masla (voliteľne)
  • soľ
  • slanina (voliteľne)
  • hríby (voliteľne)
  • práškový cukor (voliteľne)

POSTUP PRÍPRAVY

Do osolenej vody (v prípade prípravy na slano) dáme obidve múky a varíme do zhustnutia. Keď sa zámeška “odlupuje” od stien hrnca, je dovarená. V prípade úpravy na sladko vsypeme múku do mlieka a postup zopakujme, pričom soli pridáme len štipku.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Zámeška, alebo aj kuľaša je považovaná za jedlo chudobných. Pre násýtenie sa pripravovala na slano, pre maškrtenie na sladko. Zámešku po odovarení rozdelíme na taniere a posypeme orestovanou slaninkou a hríbmi. V prípade sladkej verzie polejeme rozpusteným maslom a posypeme práškovým cukrom.


Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023


Hodnotenie autora 0