Zámeška
ZOZNAM SUROVÍN
- 250 g kukuričnej múky
- 50 g hrubej múky T-450
- 1.0 l vody (mlieka)
- 100 g masla (voliteľne)
- soľ
- slanina (voliteľne)
- hríby (voliteľne)
- práškový cukor (voliteľne)
POSTUP PRÍPRAVY
Do osolenej vody (v prípade prípravy na slano) dáme obidve múky a varíme do zhustnutia. Keď sa zámeška “odlupuje” od stien hrnca, je dovarená. V prípade úpravy na sladko vsypeme múku do mlieka a postup zopakujme, pričom soli pridáme len štipku.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Zámeška, alebo aj kuľaša je považovaná za jedlo chudobných. Pre násýtenie sa pripravovala na slano, pre maškrtenie na sladko. Zámešku po odovarení rozdelíme na taniere a posypeme orestovanou slaninkou a hríbmi. V prípade sladkej verzie polejeme rozpusteným maslom a posypeme práškovým cukrom.
Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023
Hodnotenie autora 0