Vínna klobása

ZOZNAM SUROVÍN

SUROVINY NA 1 KG KLOBÁS

  • 150 g hovädzieho mäsa
  • 200 g bravčového pliecka
  • 350 g bravčového bôčika
  • 90 g pečiva
  • 60 ml mlieka
  • 60 ml bieleho vína
  • 1x DASH mletého bieleho korenia
  • 1x PINCH strúhaného muškátového orieška
  • 1 klinček
  • 19 g soli
  • 70 g ľadu
  • baranie črevá kaliber 20/22

POSTUP PRÍPRAVY

Predpríprava
Mäso nakrájame na kocky s hranou 1 cm, osolíme, okoreníme, zakryjeme a odložíme na 12 hodín do chladničky.


Výroba klobások
Črevá (asi 4 metre) namočíme do vlažnej vody na 60 minút. Nakrájame pečivo, namočíme ho do mlieka. Vyberieme mäso a zomelieme ho na doske 3 mm. Do mixéra vložíme zomleté mäso, pridáme pečivo, korenie, rozdrvený klinček a všetko spolu kutrujeme na jemnú zmes, ktorou plníme prepláchnuté črevá. Zmes počas kutrovania zalievame vínom a ľadom. Črevá uzatvárame zviazaním na koncoch.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Vínnu klobásu neskladujeme, nie je na tento účel vhodná. Skonzumujeme ju hneď. Krátkodobo sa však dá v chladničke uložiť na 48 hodín.

K okamžitej konzumácii klobásu obalíme v hladkej múke T-530 a upečieme v rúre pri 160°C po dobu 12 minút z jednej a 10 minút z druhej strany, pričom klobásu je potrebné pred pečením ponoriť na 30 sekúnd do vriacej vody. Jednoduchší spôsob spočíva v smažení na panvici (obalené v hladkej múke) po dobu 4 min z každej strany na troche oleja. Klobásu zatočíme do slimáka a prepichneme špilkou aby držala tvar.

Podávame s chlebom, alebo chrenovými zemiakmi (povarený nastrúhaný chren varíme v šľahačkovej smotane, precedíme a pridáme do kaše uvarenej zo zemiakov a jablka). Podľa starého českého receptu sa ako príloha podávala tzv. vejmrda (jablká, chren, ocot a cukor sparený vriacim vývarom).


Posledná aktualizácia receptúry: 14.02.2024


Hodnotenie autora 0