Vínna klobása
ZOZNAM SUROVÍN
SUROVINY NA 1 KG KLOBÁS
- 150 g hovädzieho mäsa
- 200 g bravčového pliecka
- 350 g bravčového bôčika
- 90 g pečiva
- 60 ml mlieka
- 60 ml bieleho vína
- 1x DASH mletého bieleho korenia
- 1x PINCH strúhaného muškátového orieška
- 1 klinček
- 19 g soli
- 70 g ľadu
- baranie črevá kaliber 20/22
POSTUP PRÍPRAVY
Predpríprava
Mäso nakrájame na kocky s hranou 1 cm, osolíme, okoreníme, zakryjeme a odložíme na 12 hodín do chladničky.
Výroba klobások
Črevá (asi 4 metre) namočíme do vlažnej vody na 60 minút. Nakrájame pečivo, namočíme ho do mlieka. Vyberieme mäso a zomelieme ho na doske 3 mm. Do mixéra vložíme zomleté mäso, pridáme pečivo, korenie, rozdrvený klinček a všetko spolu kutrujeme na jemnú zmes, ktorou plníme prepláchnuté črevá. Zmes počas kutrovania zalievame vínom a ľadom. Črevá uzatvárame zviazaním na koncoch.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Vínnu klobásu neskladujeme, nie je na tento účel vhodná. Skonzumujeme ju hneď. Krátkodobo sa však dá v chladničke uložiť na 48 hodín.
Podávame s chlebom, alebo chrenovými zemiakmi (povarený nastrúhaný chren varíme v šľahačkovej smotane, precedíme a pridáme do kaše uvarenej zo zemiakov a jablka). Podľa starého českého receptu sa ako príloha podávala tzv. vejmrda (jablká, chren, ocot a cukor sparený vriacim vývarom).
Posledná aktualizácia receptúry: 14.02.2024