Zámeška

ZOZNAM SUROVÍN

  • 125 g kukuričnej múky
  • 25 g hrubej múky T-450
  • 500 ml vody/mlieka*
  • 50 g masti/masla*
  • soľ
  • slanina**
  • hríby**
  • petržlenová vňať**
  • škoricový cukor*

*sladká verzia    ** slaná verzia (verzia na fotografii)

POSTUP PRÍPRAVY

Do jemne osolenej vody, alebo mlieka dáme obidve múky a varíme do zhustnutia. Keď sa zámeška “odlupuje” od stien hrnca, je dovarená.Podávame v hlbokom tanieri.

V prípade úpravy na sladko rozpustíme maslo, polejeme ním povrch kaše a posypeme škoricovým cukrom. V prípade úpravy na slano na masti orestujeme nadrobno nakrájanú slaninu a hríby. Následne naložíme na povrch kaše a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Zámeška, alebo aj kuľaša je považovaná za jedlo chudobných. Pre nasýtenie sa pripravovala na slano, pre maškrtenie na sladko.

ZÁKLADNÉ SUROVINY

kukuričná múka


Posledná aktualizácia receptúry: 18.12.2024


Hodnotenie autora 0