Zámeška
ZOZNAM SUROVÍN
- 125 g kukuričnej múky
- 25 g hrubej múky T-450
- 500 ml vody/mlieka*
- 50 g masti/masla*
- soľ
- slanina**
- hríby**
- petržlenová vňať**
- škoricový cukor*
*sladká verzia ** slaná verzia (verzia na fotografii)
POSTUP PRÍPRAVY
Do jemne osolenej vody, alebo mlieka dáme obidve múky a varíme do zhustnutia. Keď sa zámeška “odlupuje” od stien hrnca, je dovarená.Podávame v hlbokom tanieri.
V prípade úpravy na sladko rozpustíme maslo, polejeme ním povrch kaše a posypeme škoricovým cukrom. V prípade úpravy na slano na masti orestujeme nadrobno nakrájanú slaninu a hríby. Následne naložíme na povrch kaše a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Zámeška, alebo aj kuľaša je považovaná za jedlo chudobných. Pre nasýtenie sa pripravovala na slano, pre maškrtenie na sladko.
ZÁKLADNÉ SUROVINY
kukuričná múka
Posledná aktualizácia receptúry: 18.12.2024
Hodnotenie autora 0