Vechťovica

ZOZNAM SUROVÍN

  • 1 hlávka šalátu
  • 2 PL bravčovej masti
  • 3 PL hladkej múky T-530
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 300 ml mlieka
  • 1.5 l vývaru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g póru
  • kôprová vňať
  • petržlenová vňať
  • 1 ČL celej rasce
  • 2 PL syra Niva (voliteľne)

POSTUP PRÍPRAVY

Do hrnca dáme masť a po jej rozohriatí na nej krátko orestujeme najemno nasekaný cesnak, pór nakrájaný na tenké kolieska a rascu, pridáme múku, zarestujeme ju (1 minúta), prilejeme vývar (najlepšie slepačí) a pripravíme svetlú zásmažku. Povaríme 10 minút a pridáme smotanu zmiešanú s mliekom, nasekaný kôpor a petržlenovú vňať. Na zlepšenie chuti, ale predovšetkým dosolenie pridáme syr s plesňou. Privedieme k varu a odstavíme. Pridáme natrhaný šalát. Ten už nevaríme, len premiešame a podávame. Ak sme nepridali syr môžeme dochutiť polievku soľou.

TIPY, TRIKY A RADY

Na vrch dáme pred servírovaním polovicu vajíčka uvareného natvrdo.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Vechťová polievka, šalátová polievka a bohvie koľko ešte názvov má táto polievka – chudobných. Túto polievku som ako dieťa ochutnal v školskej družine, kde sa mimochodom aj za socializmu varilo veľmi chutne, a chutnala… Neskôr na návšteve u kamaráta ju pripravila jeho mama zo šťaveľa ktorý sme si natrhali na lúke, a znova fajn. Vyskúšajte… ktovie? Dôležité je polievku nevariť keď pridáme šalát, aby sa nám nevytvorili vechte.


Posledná aktualizácia receptúry: 16.08.2024


Hodnotenie autora 3.4