Tantanmen Ramen
ZOZNAM SUROVÍN
- 2 vajcia
- 1 PL liehového octu 8%
- 2 PL pasty tahini (recept)
- 2 PL sójovej omáčky
- 2 PL chillie oleja (recept)
- 10 g cesnaku
- 150 g bravčového mäsa
- 2 PL omáčky mirin (info)
- 1 ČL gochugaru (info)
- 1 ČL pasty gochujang (info)
- 400 ml sójového mlieka (recept)
- 200 ml vývaru
- 1 hlavička pak choi (info)
- 2 ČL klíčkov mungo (info)
- 200 g rezancov ramen (recept)
- 2 ČL bieleho sezamu
POSTUP PRÍPRAVY
Vajíčka dáme do kastróla a zalejeme do 80% vodou, pridáme soľ, ocot, privedieme k varu a varíme 4 minúty. Dáme do studenej vody na 10 minút, vodu aspoň raz vymeníme.
Do hrnca dáme vodu, osolíme ju a privedieme k varu. Vo vriacej vode najprv krátko sparíme pak choi po dobu asi 15 sekúnd, a následne mungo klíčky po dobu asi 15 sekúnd. Na sparenie použijeme sitko.
Do hrnca vhodíme rezance a varíme ich asi 2 minúty. Vyberieme, poriadne prepláchneme a preperieme pod studenou tečúcou vodou.
Do servírovacej misky dáme pastu tahini, pridáme 1 PL sójovej omáčky, 1 PL chillie oleja a dôkladne rozmiešame. Na panvicu dáme zostatok chillie oleja, pridáme roztlačený cesnak, krátko ho zarestujeme a pridáme mäso, ktoré za stáleho miešania dôkladne osmažíme. Pridáme mirin a dusíme, dokiaľ sa takmer nevyvarí. Pridáme gochugaru, pastu gochujang a sójovú omáčku. Za stáleho miešania restujeme 2 minúty a stiahneme z plameňa.
Do kastróla dáme sójové mlieko a vývar. Privedieme k varu a odstavíme z plameňa.
Do servírovacej misky pridáme k základu z tahini asi 2 PL sójového mlieka a dobre rozmiešame. Rezance v sitku ponoríme do sójového mlieka a prehrejeme ich. Dáme do servírovacej misky na pripravený základ a prelejeme sójovým mliekom, Na vrch poukladáme sparený pak choi, mungo, restované mäso a na polovicu rozkrojené vajíčka. Vrch posypeme sezamom, štipkou gochugaru a pokvapkáme chillie olejom. Podávame s paličkami.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Tantanmen, alebo tan tan ramen je japonská verzia sečuánskeho pikantného rezancového jedla Dandanmian. Je vyrobený z rezancov ramen podávaných zvyčajne s mletým mäsom a zeleninou v krémovom, ale pikantnom vývare pozostávajúcom z arašidov, sezamu a čili. Táto verzia je menej známa, ako iné verzie.
Posledná aktualizácia receptúry: 12.09.2023