Štercle
ZOZNAM SUROVÍN
- 8 zemiakov
- 6 PL hrubej múky T-450
- 1 cibuľa
- 100 g bravčovej masti
- 1 ČL soli
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 ml pochúťkovej smotany
- 100 g údeného mäsa (voliteľne)
- čerstvá petržlenová vňať
POSTUP PRÍPRAVY
Zemiaky uvaríme (30 minút) v šupke s trochou soli, najlepšie večer pred prípravou. studené zemiaky ošúpeme a na strúhadle nahrubo nastrúhame do veľkej misy. Prisypeme múku a rukou zľahka obalíme zemiaky múkou aby sa od seba oddeľovali. Pridáme na masti orestovanú najemno nakrájanú a trocha osolenú cibuľu i pretlačený cesnak, primiešame smotanu, alebo jogurt a kvalitne premiešame.Túto zmes rozprestrieme na plech vystlaný papierom na pečenie do vyhriatej el. rúry na teplotu 180°C a pečieme do zlatova asi 20 minút.
Hotové štercle môžeme posypať nadrobno nakrájanou a osmaženou údeninou. Podávame s kyslým mliekom, alebo acidkom.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Štercle sú staročeské jedlo chudobných ľudí na Šumave. Tiež sa môžeme stretnúť s názvom šmorn, drobídl, píprlák, alebo rýpl. Bez údeného sú výborným bezmäsitým jedlom na obdobie pôstu.