Štercle

ZOZNAM SUROVÍN

  • 8 zemiakov
  • 6 PL hrubej múky T-450
  • 1 cibuľa
  • 100 g bravčovej masti
  • 1 ČL soli
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 ml pochúťkovej smotany
  • 100 g údeného mäsa (voliteľne)
  • čerstvá petržlenová vňať

POSTUP PRÍPRAVY

Zemiaky uvaríme (30 minút) v šupke s trochou soli, najlepšie večer pred prípravou. studené zemiaky ošúpeme a na strúhadle nahrubo nastrúhame do veľkej misy. Prisypeme múku a rukou zľahka obalíme zemiaky múkou aby sa od seba oddeľovali. Pridáme na masti orestovanú najemno nakrájanú a trocha osolenú cibuľu i pretlačený cesnak, primiešame smotanu, alebo jogurt a kvalitne premiešame.Túto zmes rozprestrieme na plech vystlaný papierom na pečenie do vyhriatej el. rúry na teplotu 180°C a pečieme do zlatova asi 20 minút.
Hotové štercle môžeme posypať nadrobno nakrájanou a osmaženou údeninou. Podávame s kyslým mliekom, alebo acidkom.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Štercle sú staročeské jedlo chudobných ľudí na Šumave. Tiež sa môžeme stretnúť s názvom šmorn, drobídl, píprlák, alebo rýpl. Bez údeného sú výborným bezmäsitým jedlom na obdobie pôstu.

Hodnotenie autora 3.5