Soupe à l’oignon

ZOZNAM SUROVÍN

ZÁKLAD

  • 800 g žltej (bielej) cibule
  • 10 g cesnaku
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1 zväzok aromatických bylín
  • 80 g masla
  • 1 PL olivového oleja
  • 1.0 l vývaru
  • 2 PL hladkej múky T-530
  • 100 ml bieleho vína
  • 1 ČL soli
  • 1x TAD mletého bieleho korenia
  • 1x DASH cayenského korenia
  • 1x DASH strúhaného muškátového orecha

NA ZAPEČENIE

  • 200 g syra
  • 1 bageta

POSTUP PRÍPRAVY

Cibuľu ošúpeme, rozpolíme a nakrájame na tenké plátky. V hrnci rozpustíme maslo s troškou olivového oleja, pridáme cibuľu a na strednom ohni pomaly restujeme za občasného miešania približne 10 minút. Priklopíme hrniec a necháme cibuľu dusiť 5 minút. Premiešame a opäť na 5 minút prikryjeme a dusíme. Odkryjeme cibuľu, stíšime plameň na minimum a pomaly za veľmi častého miešania necháme cibuľu zhnednúť a skaramelizovať. Bude to trvať približne 25 minút.
Zohrejeme elektrickú rúru (horný a dolný ohrev) na 190 °C. Do hrnca pretlačíme cesnak, cukor a minútu dusíme. Prisypeme múku, premiešame a vlejeme víno, bouquet garni (pre túto polievku používam: petržlen, tymián, bobkový list, estragón, bazalka a rozmarín). Dobre premiešame, víno necháme úplne vyvariť, základ osolíme, okoreníme mletým bielym korením, cayenským korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Prilejeme vývar, privedieme k varu a zakryté pomaly varíme na miernom ohni 30 minút.
Plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme naň plátky bagety, vložíme do rúry a pečieme 5 minút. Vyberieme z rúry a necháme mierne vychladnúť. Keď je polievka dovarená, rúru prepneme na funkciu veľký gril. Zapekacie misky naplníme horúcou polievkou, do každej na vrch položíme dva plátky bagety, bohato posypeme strúhaným syrom a misky uložíme na plech. Vložíme do rúry pod gril a zapekáme až sa syr roztopí a zapečie sa do zlato-hneda asi 5 minút. Podávame rovno z misiek.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Cibuľová polievka na francúzsky spôsob (čítaj supa loňion). Jej recept je známy už od čias Rímskeho impéria v Galii. Ideálna na zahriatie v jeseni. Na jej prípravu potrebujeme hlavne mäsový vývar, víno, množstvo cibule, bagetky a syr.


Posledná aktualizácia receptúry: 11.09.2023


Hodnotenie autora 0