Soupe à l’oignon
ZOZNAM SUROVÍN
ZÁKLAD
- 800 g žltej (bielej) cibule
- 10 g cesnaku
- 1 ČL kryštálového cukru
- 1 zväzok aromatických bylín
- 80 g masla
- 1 PL olivového oleja
- 1.0 l vývaru
- 2 PL hladkej múky T-530
- 100 ml bieleho vína
- 1 ČL soli
- 1x TAD mletého bieleho korenia
- 1x DASH cayenského korenia
- 1x DASH strúhaného muškátového orecha
NA ZAPEČENIE
- 200 g syra
- 1 bageta
POSTUP PRÍPRAVY
Cibuľu ošúpeme, rozpolíme a nakrájame na tenké plátky. V hrnci rozpustíme maslo s troškou olivového oleja, pridáme cibuľu a na strednom ohni pomaly restujeme za občasného miešania približne 10 minút. Priklopíme hrniec a necháme cibuľu dusiť 5 minút. Premiešame a opäť na 5 minút prikryjeme a dusíme. Odkryjeme cibuľu, stíšime plameň na minimum a pomaly za veľmi častého miešania necháme cibuľu zhnednúť a skaramelizovať. Bude to trvať približne 25 minút.
Zohrejeme elektrickú rúru (horný a dolný ohrev) na 190 °C. Do hrnca pretlačíme cesnak, cukor a minútu dusíme. Prisypeme múku, premiešame a vlejeme víno, bouquet garni (pre túto polievku používam: petržlen, tymián, bobkový list, estragón, bazalka a rozmarín). Dobre premiešame, víno necháme úplne vyvariť, základ osolíme, okoreníme mletým bielym korením, cayenským korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Prilejeme vývar, privedieme k varu a zakryté pomaly varíme na miernom ohni 30 minút.
Plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme naň plátky bagety, vložíme do rúry a pečieme 5 minút. Vyberieme z rúry a necháme mierne vychladnúť. Keď je polievka dovarená, rúru prepneme na funkciu veľký gril. Zapekacie misky naplníme horúcou polievkou, do každej na vrch položíme dva plátky bagety, bohato posypeme strúhaným syrom a misky uložíme na plech. Vložíme do rúry pod gril a zapekáme až sa syr roztopí a zapečie sa do zlato-hneda asi 5 minút. Podávame rovno z misiek.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Cibuľová polievka na francúzsky spôsob (čítaj supa loňion). Jej recept je známy už od čias Rímskeho impéria v Galii. Ideálna na zahriatie v jeseni. Na jej prípravu potrebujeme hlavne mäsový vývar, víno, množstvo cibule, bagetky a syr.
Posledná aktualizácia receptúry: 11.09.2023