Black velvet
ZOZNAM SUROVÍN
KORPUS
- 260 g hladkej múky T-530
- 340 g kryštálového cukru
- 80 g kakaa
- 2 ČL jedlej sódy
- 1 ČL prášku do pečiva
- 0.5 ČL soli
- 120 ml rastlinného oleja
- 2 vajcia
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 240 ml jogurtu
- 240 ml čiernej kávy
KRÉM
- 300 g masla
- 560 g práškového cukru
- 70 g kakaa
- 4 PL plnotučného mlieka
- 3 ČL vanilkového extraktu
- soľ
POSTUP PRÍPRAVY
Zapneme elektrickú rúru a necháme ju vyhriať na 180°C (horný a dolný ohrev). Pripravíme si 2 dve 20 cm formy na tortu, ktoré vystelieme zo spodu papierom na pečenie a boky natrieme olejom (maslom).
Vložíme všetky suché prísady do misy a šľaháme na nízkych otáčkach asi 30 sekúnd, aby sa úplne spojili. Pridáme rastlinný olej, vajcia, extrakt, jogurt a miešame na nízkych otáčkach, kým sa opäť všetky suroviny kvalitne nespoja. Pomaly začneme prilievať horúcu kávu, a po jej zapracovaní zvýšime rýchlosť na stredné otáčky a vymiešame na jemno (asi 2 minúty). Pozor, cesto bude veľmi riedke !
Nalejeme do pripravených tortových foriem nie viac ako do 2/3 a pečieme 30-35 minút, kým špáradlo po zapichnutí do stredu cesta neostane čisté. Korpus necháme úplne vychladnúť.
V mise šľaháme maslo izbovej teploty pri strednej rýchlosti do krémovej konzistencie (asi 4 minúty). Pridáme práškový cukor, kakao, mlieko, vanilkový extrakt a štipku soli na chuť. Zapneme šľahač na minimum, a miešame kým sa všetky ingrediencie nezačnú spájať do homogénnej zmesi.
Vychladnuté korpusy prekrojíme na polovicu, a zarovnáme. Krém si rozdelíme na 4 časti. Striedavo vrstvíme korpus a krém (celkom 3 vrstvy krému). Zostatok krému natrieme na upravenú tortu a zahladíme hladítkom po celom obvode a na povrchu. Zdobičkou môžeme vytvoriť ľubovoľné vzory.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Vizuálne jednoduchý, ale predsa nezvyčajný zákusok pripravovaný na Halloweenské párty v Amerike vďaka svojim tmavým tónom. Recept je od Oregonskej šéf-cukrárky. V originál recepte sa používa cmar miesto jogurtu. Rovnako tak pre vylepšenie vzhľadu sa v originále do krému pridáva čierne farbivo. Nakoľko chémia nepatrí do zákuskov my ho tam nemáme.
Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023