Black velvet

Black Velvet

ZOZNAM SUROVÍN

KORPUS

  • 260 g hladkej múky T-530
  • 340 g kryštálového cukru
  • 80 g kakaa
  • 2 ČL jedlej sódy
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 0.5 ČL soli
  • 120 ml rastlinného oleja
  • 2 vajcia
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 240 ml jogurtu
  • 240 ml čiernej kávy

KRÉM

  • 300 g masla
  • 560 g práškového cukru
  • 70 g kakaa
  • 4 PL plnotučného mlieka
  • 3 ČL vanilkového extraktu
  • soľ

POSTUP PRÍPRAVY

Zapneme elektrickú rúru a necháme ju vyhriať na 180°C (horný a dolný ohrev). Pripravíme si 2 dve 20 cm formy na tortu, ktoré vystelieme zo spodu papierom na pečenie a boky natrieme olejom (maslom).
Vložíme všetky suché prísady do misy a šľaháme na nízkych otáčkach asi 30 sekúnd, aby sa úplne spojili. Pridáme rastlinný olej, vajcia, extrakt, jogurt a miešame na nízkych otáčkach, kým sa opäť všetky suroviny kvalitne nespoja. Pomaly začneme prilievať horúcu kávu, a po jej zapracovaní zvýšime rýchlosť na stredné otáčky a vymiešame na jemno (asi 2 minúty). Pozor, cesto bude veľmi riedke !

Nalejeme do pripravených tortových foriem nie viac ako do 2/3 a pečieme 30-35 minút, kým špáradlo po zapichnutí do stredu cesta neostane čisté. Korpus necháme úplne vychladnúť.
V mise šľaháme maslo izbovej teploty pri strednej rýchlosti do krémovej konzistencie (asi 4 minúty). Pridáme práškový cukor, kakao, mlieko, vanilkový extrakt a štipku soli na chuť. Zapneme šľahač na minimum, a miešame kým sa všetky ingrediencie nezačnú spájať do homogénnej zmesi.
Vychladnuté korpusy prekrojíme na polovicu, a zarovnáme. Krém si rozdelíme na 4 časti. Striedavo vrstvíme korpus a krém (celkom 3 vrstvy krému). Zostatok krému natrieme na upravenú tortu a zahladíme hladítkom po celom obvode a na povrchu. Zdobičkou môžeme vytvoriť ľubovoľné vzory.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Vizuálne jednoduchý, ale predsa nezvyčajný zákusok pripravovaný na Halloweenské párty v Amerike vďaka svojim tmavým tónom. Recept je od Oregonskej šéf-cukrárky. V originál recepte sa používa cmar miesto jogurtu. Rovnako tak pre vylepšenie vzhľadu sa v originále do krému pridáva čierne farbivo. Nakoľko chémia nepatrí do zákuskov my ho tam nemáme.


Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023


Hodnotenie autora 0