Salko
ZOZNAM SUROVÍN
- 300 ml plnotučného mlieka
- 150 g kryštálového cukru
- 0.5 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL masla (voliteľne)
POSTUP PRÍPRAVY
Do kastróla vlejeme mlieko, cukor, maslo, vanilkový extrakta kvalitne premiešame. Postavíme na silný plameň a za stáleho miešania privedieme k varu. Plameň potom regulujeme tak, aby mlieko vrelo ale “ostalo” v kastróle. Varíme 20 minút do zhustnutia a vyredukovania. Prelejeme do fľaše, necháme vychladnúť a uložíme do chladničky.
TIPY, TRIKY A RADY
Ak uzatvoríme ešte horúce Salko vo fľaške a necháme ho takto aj schladnúť, môžeme ho potom pri príprave niektorých receptov variť vo vodnom kúpeli aj s fľaškou.
Zo základnej dávky pripravíme asi 150 ml Salka.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Vynález sladeného kondenzovaného mlieka (Salka) sa pripisuje Gailovi Bordenovi, ktorý si ho patentoval v roku 1856.
Posledná aktualizácia receptúry: 24.02.2024
Hodnotenie autora 0