Salko

ZOZNAM SUROVÍN

  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 150 g kryštálového cukru
  • 0.5 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL masla (voliteľne)

POSTUP PRÍPRAVY

Do kastróla vlejeme mlieko, cukor, maslo, vanilkový extrakta kvalitne premiešame. Postavíme na silný plameň a za stáleho miešania privedieme k varu. Plameň potom regulujeme tak, aby mlieko vrelo ale “ostalo” v kastróle. Varíme 20 minút do zhustnutia a vyredukovania. Prelejeme do fľaše, necháme vychladnúť a uložíme do chladničky.

TIPY, TRIKY A RADY

Ak uzatvoríme ešte horúce Salko vo fľaške a necháme ho takto aj schladnúť, môžeme ho potom pri príprave niektorých receptov variť vo vodnom kúpeli aj s fľaškou.

Zo základnej dávky pripravíme asi 150 ml Salka.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Vynález sladeného kondenzovaného mlieka (Salka) sa pripisuje Gailovi Bordenovi, ktorý si ho patentoval v roku 1856.


Posledná aktualizácia receptúry: 24.02.2024


Hodnotenie autora 0