Ruský boršč
ZOZNAM SUROVÍN
ZÁKLAD
- 600 g hovädzieho mäsa
- 80 g cibule
- 10 g cesnaku
- 80 g mrkvy
- 200 g cvikly
- 1 PL soli
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 PL sladkej mletej červenej papriky
- 0.5 ČL cayenského korenia
- štipka mletého čierneho korenia
- 1 ČL mletej rasce
- 1 PL liehového octu 8%
- 250 ml paradajkového pretlaku
- 1 PL jemnej paprikovej pasty
- 450 g bielej kapusty
- 300 g zemiakov
- 3 ks vavrinca (bobkový list)
- 2.0 l vývaru
ZAHUSTENIE
- 1 PL rastlinného oleja
- 3 PL hladkej múky T-530
- pochúťková smotana (jogurt)
POSTUP PRÍPRAVY
Cesnak a cibuľu nakrájame najemno, zemiaky na malé kocky. Mrkvu, cviklu a kapustu nastrúhame na prúžky. Mäso nakrájame na väčšie kocky. Paradajky ošúpeme a nakrájame na stredne veľké kocky.
Do tlakového hrnca dáme všetky suroviny v poradí, ako sú uvedené v zozname surovín. Rozvrstvíme kapustu dáme pár lístkov bobkového listu a ako poslednú vrstvu dáme zemiaky. Všetko zalejeme vývarom. Hrniec zatvoríme, nastavíme na mäso a necháme dusiť približne 30 minút od doby čo hrniec začne signalizovať natlakovanie. Po odstavení z plameňa necháme dôjsť ešte 15 minút. Paru vypustíme a boršč podľa potreby dochutíme soľou a cukrom.
Boršč dáme znova ohrievať. V kastróle zohrejeme olej, prisypeme múku a restujeme ju dokiaľ nemá zlatohnedú farbu. Zalejeme vodou a rýchlo rozmiešame. Takto pripravenú zásmažku za stáleho miešania vlejeme do polievky. Zásmažku pridávame dovtedy dokiaľ nie sme s konzistenciou spokojný. Následne necháme polievku 3 minúty vrieť a odstavíme. V prípade potreby boršč okyslíme a dosolíme.
Podávame ozdobené pochúťkovou smotanou, alebo jogurtom na vrch boršču. Môžeme tiež dozdobiť nasekanými zelenými bylinkami, napríklad kôprom, pažítkou, alebo petržlenovou vňaťou. Podávame s chlebom.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Polievka z červenej repy (cvikly) vo verzii od ruského šéfkuchára. Čaro spočíva v systéme varenia EinTopf, takže nepotrebujeme zložité postupy, len nahádzať suroviny do jedného hrnca a variť.
Posledná aktualizácia receptúry: 12.02.2024