Quesadillas
ZOZNAM SUROVÍN
- 500 g kuracích pŕs
- 200 g slaniny
- 400 g syra Čedar
- 3 cibule
- 1 červená paprika
- 1 žltá paprika
- 1 zelená paprika
- 1 paradajka
- 150 ml jogurtu
- 3 PL olivového oleja
- 4 PL sterilizovanej kukurice
- 2 chillie papričky
- koriander
- soľ
- mleté čierne korenie
- tymián
- cayenská paprika
- korenie Argentina
- 6 placiek tortilla (recept)
POSTUP PRÍPRAVY
Mäso a slaninu nakrájame na tenké rezančeky. Kuracie rezančeky zmiešame s korením Argentína a trochu mletého čierneho korenia, ale nesolíme. Jednu cibuľu nakrájame na mesiačiky a syr nastrúhame. Pripravíme dusenú zeleninu tak, že nakrájame na kocky červenú, zelenú a žltú papriku a 1 cibuľu. Dáme zarestovať na olivový olej a udusíme do mäkka. Ochutíme len trochou soli.
Na panvici pomaly restujeme slaninu, dokiaľ neostane chrumkavá (asi 10 minút). Vyberieme slaninu z panvice a na tuk hodíme nakrájanú cibuľu a za občasného miešania ju orestujeme do sklovita. Cibuľu dáme z panvice dole pridáme k slanine a na zostávajúcom tuku (ak je tuku málo prilejeme olivový olej) začneme restovať kuracie rezančeky. Po asi 3 minútach pridáme aj cayenskú papriku, tymián, premiešame a odstavíme.
Na plech vystlaný papierom na pečenie si rozprestrieme tortilly jemne potrené olivovým olejom z vonkajšej strany a na polovicu dáme trocha cheddaru, rozprestrieme dusenú zeleninu, cibuľu, slaninu a hotové kuracie rezančeky. Vznikne tak mäsovo-zeleninová zmes známa z mexickej kuchyne pod pojmom fajita. Pridáme sterilizovanú kukuricu, všetko posypeme bohato syrom a preložíme na tvar polmesiaca. Aj na vrchnú stranu tortilly natrieme olivový olej. Pečieme v elektrickej rúre (horný a dolný ohrev) pri teplote 160°C po dobu 12 minút.
TIPY, TRIKY A RADY
Quesidllas podávame na tanieri a do malých mištičiek dáme pochutiny a dipy ako kyslá smotana, salsa, ktorú si pripravíme nasekaním nadrobno jednej cibule, rajčiny, chillie papričky soli, korenia a kvapky citrónovej šťavy. Pridáme petržlenovú vňaťku, mleté čierne korenie a soľ, a ak Vám nevadí aróma tak aj koriander. Do jednej z mištičiek dáme napríklad aj guacamole (recept).
Alternatíva k pečeniu v rúre je zapečenie v kontaktnom grile. Dôjde k lepšiemu prepojeniu obsahu. Zapekanie trvá asi 5 minút na maximum. Ak nemáte syr Čedar použijte tučný syr Gouda – nie Encián!