Poke
ZOZNAM SUROVÍN
ZÁKLAD
- 2 kuracie prsia
- 1 PL rastlinného oleja
- 200 g ryže
- 100 g uhorky
- 100 g mrkvy
- 100 g sladkého hrášku
- 200 g paradajok
- 100 g póru
- 100 g reďkvičiek
- 100 ml majonézy (recept)
- 1 ČL sriracha (recept)
- biely sezam
- 1/2 limetky
MARINÁDA
- 1 PL palmového cukru
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 ČL omáčky Hoisin (info)
- 1 PL rastlinného oleja
- 1 PL kečupu
POSTUP PRÍPRAVY
Suroviny na marinádu kvalitne premiešame. V ryžovare uvaríme ryžu. Kuracie prsia nakrájame na malé kocky, alebo rezančeky a naložíme ich do marinády asi na 1 hodinu. Zatiaľ si nachystáme zeleninu: mrkvu na julienne, alebo hoblinky, pór, uhorku, redkvičky a paradajky na malé kocky, alebo kolieska. Mäso vyberieme z marinády a sprudka orestujeme na malom množstve oleja. Na misy dáme ryžu a zarovnáme ju. Povrch polejeme rovnomerne marinádou, a poukladáme na vrch oddelene jednotlivú zeleninu i mäso. Do stredu dáme majonézu zmiešanú so srirachou a misku pokvapkáme šťavou limetky. Nakoniec posypeme semienkami sezamu.
TIPY, TRIKY A RADY
Pred konzumáciou paličkami, alebo vidličkou odporúčam premiešať, aby sa chute prepojili.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Poké, alebo poke bowl je havajského pôvodu a označuje tradičný pokrm v miske. Pravá poke bowl obsahuje surovú rybu, alebo morské plody naaranžované napríklad na miske plnej suši ryže, spolu s čerstvou zeleninou všetkého druhu, fazuľkami alebo semienkami. Slovo “poke” po havajsky doslova znamená “plátok” alebo “ukrojiť”. Najtradičnejšie je používaný čerstvý tuniak alebo losos. Pokiaľ ste vegetarián, môžete skúsiť „poke“ s tofu. Základom tohto receptu je hydina.