Pizza sauce

ZOZNAM SUROVÍN

  • 800 g paradajok
  • 2 papriky
  • 2 chillie papričky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 PL pasty chajang (info)
  • 1 PL sušeného oregana
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL liehového octu 8%
  • 2 ČL soli
  • 2 PL kryštálového cukru
  • bouquet garni (info)

POSTUP PRÍPRAVY

Umyté paradajky i papriku nakrájame na väčšie kocky, papriku zabavíme jadierok. Do kastróla dáme paradajky, papriku a nasekané chillie papričky vrátane semienok. Osolíme, pridáme cukor, privedieme k varu a pod pokrievkou dusíme 15 minút – občas premiešame. Niekde v polovici dusenia pridáme pastu chajang na ofarbenie zmesi. Pokrievku dáme dole, pridáme nasekaný čerstvý cesnak a bouquet garni (pre túto omáčku používam: petržlenovú vňať, tymián, a veľké množstvo bazalky). Odkryté za občasného miešania dusíme 5 minút. Odstavíme, pridáme olej, sušené oregano, premiešame a tyčovým mixérom vymixujeme na jemnú konzistentnú zmes. Privedieme k varu za stáleho miešania (omáčka prská) a horúce naložíme do pohárov, ktoré po zavíčkovaní otočíme hore nohami. Poháre sa teplom uzavrú.

TIPY, TRIKY A RADY

Skladujeme v komore, alebo chladničke. Z uvedeného množstva je možné pripraviť 2x 300 ml zavárací pohár. Jedna dávka stačí na 2 pizze.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Omáčka nie je podľa žiadneho receptu, a Taliani by ma zrejme stĺkli za pastu z fazule (tá je neutrálna, no dodá perfektnú farbu). Pizzu pripravujeme často, a pretože máme množstvo paradajok i paprík, zdalo sa mi to ako super nápad na zimu, až nebudú paradajky z hypermarketu “jedlé”.


Posledná aktualizácia receptúry: 16.08.2024


Hodnotenie autora 3.3