Turecké briošky

ZOZNAM SUROVÍN

CESTO

  • 5 šálok hladkej múky T-530
  • 400 ml vody
  • 7 g sušeného droždia (sáčok)
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli

NÁLEV

  • 100 g masla
  • 1 šálka rastlinného oleja

NÁPLŇ

  • 100 g syra Cheddar (recept)

ÚPRAVA

  • 1 vajce
  • 1 PL mlieka

POSTUP PRÍPRAVY

Všetky suroviny na cesto zmiešame a vymiesime vláčne cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Cesto rozdelíme na 12 častí a vytvoríme buchty, ktoré naolejujeme a uložíme do vyššieho pekáča (jánska misa) naplneného rozpusteným maslom a olejom. Necháme odpočívať 15 minút.
Cesto na doske mastnými rukami rozlačíme na maximálny možný priemer (hrúbka asi 2 mm). Preložíme cesto z dvoch strán dovnútra k polovici a na koniec jednej strany uložíme “lajnu” syra. Zarolujeme, vtlačíme konce do seba a vytvoríme tvar prstenca. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme odpočívať 20 minút. Rúru vyhrejeme na 180°C (horný a dolný ohrev). Pred pečením potrieme povrch rozšľahaným vajíčkom s mliekom a môžeme posypať makom, alebo sezamom. Pečieme do zlatista približne 15 minút – radšej kontrolujeme.

Hodnotenie autora 0