Turecké briošky
ZOZNAM SUROVÍN
CESTO
- 5 šálok hladkej múky T-530
- 400 ml vody
- 7 g sušeného droždia (sáčok)
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 ČL soli
NÁLEV
- 100 g masla
- 1 šálka rastlinného oleja
NÁPLŇ
- 100 g syra Cheddar (recept)
ÚPRAVA
- 1 vajce
- 1 PL mlieka
POSTUP PRÍPRAVY
Všetky suroviny na cesto zmiešame a vymiesime vláčne cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Cesto rozdelíme na 12 častí a vytvoríme buchty, ktoré naolejujeme a uložíme do vyššieho pekáča (jánska misa) naplneného rozpusteným maslom a olejom. Necháme odpočívať 15 minút.
Cesto na doske mastnými rukami rozlačíme na maximálny možný priemer (hrúbka asi 2 mm). Preložíme cesto z dvoch strán dovnútra k polovici a na koniec jednej strany uložíme “lajnu” syra. Zarolujeme, vtlačíme konce do seba a vytvoríme tvar prstenca. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme odpočívať 20 minút. Rúru vyhrejeme na 180°C (horný a dolný ohrev). Pred pečením potrieme povrch rozšľahaným vajíčkom s mliekom a môžeme posypať makom, alebo sezamom. Pečieme do zlatista približne 15 minút – radšej kontrolujeme.