Pagáče
ZOZNAM SUROVÍN
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- 150 g bravčových oškvarkov
- 1 vajce
- 1 zemiak (voliteľne)
SUROVINY NA CESTO
- 400 g hladkej múky T-530
- 40 g bravčovej masti
- 2 ČL sušeného droždia
- 200 ml mlieka
- 1 PL bieleho suchého vína
- 2 ČL soli
POSTUP PRÍPRAVY
Oškvarky vyberieme necháme zohriať na izbovú teplotu a rozomelieme – rozsekáme ich (alebo rozmixujeme) na pastu. Všetky suroviny na cesto vložíme do pekárne v poradí ako sú uvedené a zapneme program na cestoviny – program 16. Cukor nepridávame ! Po skončení (za 15 minút) cesto na suchej (alebo jemne pomúčenej) pracovnej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm na štvorcový tvar.
Na cesto natrieme mleté oškvarky, zrolujeme ho a prehneme na polovicu tak, aby bol spoj cesta skrytý. Utľapkáme ho na plochý tvar, obalíme fóliou a vložíme do chladničky na 30 minút. Plnka stuhne, nebude vytekať pri vaľkaní. Cesto aj v chlade kysne. Po uplynutom čase cesto rozvaľkáme na mierne pomúčenej podložke na hrúbku asi 8 mm. Znova ho zrolujeme, preložené na polovicu zakryjeme a necháme v chlade ďalších 30 minút. Tento postup zopakujeme celkom 3x. Po poslednom pobyte v chlade cesto rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm. Na povrchu urobíme ostrým predmetom hustú mriežku.
Pagáčiky vykrajujeme menšou okrúhlou formičkou. Vykrojené pagáčiky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ich ešte 15 minút podkysnúť, a zatiaľ vyhrejeme rúru na 200°C (horný a dolný ohrev). Pred pečením ešte pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme približne 20 minút. Treba ich sledovať.
TIPY, TRIKY A RADY
Oškvarky nemusia byť pomixované veľmi na drobno a tvar pagáčov môže byť kľudne aj hranatý. Pokiaľ sa nezmestia pagáče na jeden plech skrátime dobu druhého pečenia o 1 minútu. Ak chceme nadýchané pagáče, ktoré majú vydržať viac dní bez uloženia do mrazničky je možne pridať na cesto pred prvým rolovaním aj jeden nastrúhaný veľký zemiak uvarený v šupke.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Za svoje ich považujú Maďari, ktorí ich prebrali od Srbov a Chorvátov a tí od Turkov. Pagáč v preklade znamená okrúhly chlieb. Recept je od majiteľa jednej rodinnej pekárne.
Posledná aktualizácia receptúry: 06.03.2024