Tom Kha Gai
ZOZNAM SUROVÍN
- 2 kuracie stehná
- 1 stonok citrónovej trávy
- 20 g sušeného zázvoru
- 6 ks kafrového listu (info)
- 2 cm galangalu
- 1 cm zázvoru
- 50 g zelených fazuliek
- 2 chillie papričky
- 400 ml kokosového mlieka
- 1.0 l vývaru
- 1 limetka
- 4 PL rybacej omáčky
- 4 šampiňóny
- 2 ČL palmového cukru
- 80 ml vody
- 1 PL škrobu
- 150 g jazmínovej ryže
POSTUP PRÍPRAVY
V ryžovare pripravíme jazmínovú ryžu, aby dostatočne vychladla. Zmiešame vývar, kokosové mlieko, pridáme na prúžky nakrájané hríby (na vylepšenie) a privedieme k varu, znížime teplotu a necháme variť asi 5 minút. Pridáme rybaciu omáčku, trávu, sušené kaffrové listy pokrájané na prúžky, galangal, sušený i nastrúhaný čerstvý zázvor, chillie, zelenú fazuľku a varíme 10 minút. Pridáme kuracie mäso nakrájané na veľmi tenké rezančeky jemne nasolené a varíme ďalších 15 minút. Nakoniec pridáme limetkovú šťavu a cukor. Podľa potreby môžeme jemne zahustiť škrobom rozrobeným v troche vody. Na vrch môžeme na ozdobu pridať koriander a kúsok chillie papričky.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Hydinová polievka s kokosovým mliekom a galangalom plná orientálnych chutí. Tuto polievku pripravujeme na jeseň a v zime, možno je len nostalgickou spomienkou za tropickým počasím. Ak použijeme miesto kuracieho mäsa krevety ako náhradu, pripravíme iný typ thajskej polievky nazývaný Tom Kha Thale.
Posledná aktualizácia receptúry: 12.02.2024