Tom Kha Gai

ZOZNAM SUROVÍN

  • 2 kuracie stehná
  • 1 stonok citrónovej trávy
  • 20 g sušeného zázvoru
  • 6 ks kafrového listu (info)
  • 2 cm galangalu
  • 1 cm zázvoru
  • 50 g zelených fazuliek
  • 2 chillie papričky
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 1.0 l vývaru
  • 1 limetka
  • 4 PL rybacej omáčky
  • 4 šampiňóny
  • 2 ČL palmového cukru
  • 80 ml vody
  • 1 PL škrobu
  • 150 g jazmínovej ryže

POSTUP PRÍPRAVY

V ryžovare pripravíme jazmínovú ryžu, aby dostatočne vychladla. Zmiešame vývar, kokosové mlieko, pridáme na prúžky nakrájané hríby (na vylepšenie) a privedieme k varu, znížime teplotu a necháme variť asi 5 minút. Pridáme rybaciu omáčku, trávu, sušené kaffrové listy pokrájané na prúžky, galangal, sušený i nastrúhaný čerstvý zázvor, chillie, zelenú fazuľku a varíme 10 minút. Pridáme kuracie mäso nakrájané na veľmi tenké rezančeky jemne nasolené a varíme ďalších 15 minút. Nakoniec pridáme limetkovú šťavu a cukor. Podľa potreby môžeme jemne zahustiť škrobom rozrobeným v troche vody. Na vrch môžeme na ozdobu pridať koriander a kúsok chillie papričky.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Hydinová polievka s kokosovým mliekom a galangalom plná orientálnych chutí. Tuto polievku pripravujeme na jeseň a v zime, možno je len nostalgickou spomienkou za tropickým počasím. Ak použijeme miesto kuracieho mäsa krevety ako náhradu, pripravíme iný typ thajskej polievky nazývaný Tom Kha Thale.


Posledná aktualizácia receptúry: 12.02.2024


Hodnotenie autora 3.4