Výpočet syridla

Výpočet syridla

Pri výrobe syrov je nutné ovládať minimálne základy spracovania mlieka a preto sú recepty so syrmi zväčša v kategórii obtiažnosti Pre profíkov. Jednou zo základných vedomostí je dokázať vypočítať silu syridla tak, aby sme mohli určiť dobu syrenia, ktorú má každý typ syra požadovanú v inej dĺžke.

Postup výpočtu

Do misky nalejeme 100 ml mlieka a zohrejeme ho na teplotu 35°C. Pridáme 1 ml syridla rozmiešaného v 9 ml studenej vody. V čase začiatku nalievania do misky zapneme stopky (využijeme aplikáciu pre výpočet času). Najprv mlieko miešame 5 sekúnd a potom začneme lyžicu noriť a vyberať. Dokiaľ mlieko steká, proces syrenia ešte neprebieha. Až sa na lyžici začnú tvoriť vločky pripomínajúce krajku stopky vypneme. Po zmeraní času potrebného na vločkovanie zadáme do kalkulačky čas a vypočítame silu syridla, ale následne aj množstvo dávky syridla pre jednotlivé druhy syrov.


Posledná aktualizácia receptúry: 07.03.2024