Rozdelenie múky
Typové kódovanie
Typové označenie múky je číslo, ktoré vyjadruje koľko popola ostane po spálení 100g múky. Napríklad: ak má múka 0,650 % popolovín v sušine, označuje sa: typ 650=T650. Čím je číslo vyššie, tým je vyšší obsah minerálnych látok. Čím vyššie vymletie múky (vyššie typové číslo), tým viac minerálnych látok v múke, viac bielkovín, viac tukov, bielkovín a vlákniny a tým vyššia výživová hodnota. Jednoducho povedané ak použijeme do chleba múku s vyšším typovým číslom, tým bude chlieb zdravší, ale bude horšie kysnúť vzhľadom na nižší obsah lepku a bude hutnejší. Ražné múky obsahujú oveľa menej lepku ako pšeničné, preto ražné chleby bývajú hutnejšie.
Základné rozdelenie
- Hladká múka – Je najviac využiteľnou múkou. Používa sa na všetky koláče, pečivo, do chleba, je vhodná na palacinky, bábovky, štrúdle. A taktiež na zahustenie pokrmov.
- Polohrubá múka – Je o niečo hrubšia a používa sa na múčniky ale aj na piškótové cesto, tiež ako súčasť kysnutého cesta.
- Hrubá múka – má najhrubšie zloženie a nevyužíva sa až tak často. Môžete si znej upiecť kysnuté koláče, je vhodná na knedle a cestoviny, alebo halušky.
- Celozrnná múka – je pripravená z celého zrna vrátane obalu, takže si zachováva minerály a vlákninu, ktoré obal obsahuje. Výborne sa hodí na pečenie chleba alebo na lievance a palacinky, používa sa tiež na pečenie chleba a pečiva
- Grahamová múka – Používa sa do cestovinových výrobkov, v malom pomere aj na pečenie chleba a pečiva.
Druhy a značenie múky
Pšeničná
Pšeničná múka sa hodí na každodenné pečenie domáceho sladkého aj slaného pečiva (bábovky a perníky, kysnuté buchty, koláče, sušienky a cukrovinky, palacinky, chlieb, rožky, žemle). Vhodná je aj na prípravu kysnutých ciest. Pečivo vďaka nej získa jemne orieškovú chuť a arómu.
- T400 – pšeničná výberová polohrubá
- T450 – pšeničná hrubá
- T530 – pšeničná hladká (extra špeciál 00)
- T650 – pšeničná hladká (chlebová)
Ražná
Veľmi bohatá múka na vlákninu a práve preto pomáha zlepšovať činnosť tráviaceho traktu. Vhodná na zdravé pečivo.
- T1700 – ražná celozrnná hladká
Špaldová
Špalda je ľahšie stráviteľná ako pšenica a obsahuje viac zdraviu prospešných látok ako nenasýtené mastné kyseliny, a množstvo aminokyselín.
- T630 špaldová hladká
- T1800 špaldová celozrná hladká
Semolínová
Semolinová múka sa používa najmä na výrobu veľmi kvalitných cestovín, ktoré majú vyššiu nutričnú hodnotu a nižší glykemický index. Vďaka väčšiemu množstvu lepku sa nerozvárajú, nie sú však vhodné pre celiatikov. Majú prirodzené žlté sfarbenie, pretože semolina obsahuje viac prírodného farbiva.
- semolína krupica
Menej bežné
Kamutová, Jačmenná, Ovsenná, Kukuričná, Amarantová, Kokosová, Ryžová, Cícerová, Konopná, Ľanová, Mandľová, Pohánková, Pšenová, Tapioková, Teffová, Quinoa, Ciroková, Konopná a Šošovicová.
Posledná aktualizácia receptúry: 07.03.2024