Príprava mäsa sous-vide

Pri príprave mäsa touto metódou sous-vide (čítaj súvíd) je dôležité predovšetkým udržanie správnej teploty po určitú dobu. Pri niektorých receptoch, ktoré sú touto metódou pripravované a sú v receptári je aj presný postup. V tomto článku uvediem, len niekoľko základných všeobecných princípov, ktoré zabezpečia, že mäso nebude vysušené, alebo hužvovité.

Pripravíme si tri typy mäsa:

  • hovädzie
  • bravčové
  • hydinu (kuracie, morčacie)

K príprave potrebujeme niekoľko základných vecí: vákuovú baličku, sáčky na sous-vide, hrniec (varič) s regulovateľným nastavením teploty, alebo ponorný varič pre prípravu sous-vide.


POSTUP

Hovädzí steak

  • vyzreté mäso hrúbka 2,5 cm
  • soľ
  • 1 PL rastlinného oleja na potretie
  • bylinky (tymián, bobkový list, rozmarín…)

Varíme pri teplote 56,5°C v dĺžke 180 minút


Bravčová panenka

  • bravčová panenka s priemerom 4 cm
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 ČL dijonskej horčice na potretie mäsa

Varíme pri teplote 58°C v dĺžke 240 minút


Kuracie (morčacie) prsia

  • prsný sval bez kože hrúbka 3 cm
  • korenie Argentína
  • 2 ČL masla

Varíme pri teplote 63,5°C v dĺžke 180 minút


Po pripravení mäsa metódou sous-vide môžeme mäso v chladničke uskladniť na 5 až 7 dní, ale najprv je nutné ho schladiť. V prvom rade necháme mäso (zabalené v sáčku) 15 minút v umývadle, následne dáme mäso na 15 minút do studenej vody a nakoniec na 15 minút do vody s ľadom.

Pre samotnou konzumáciou rozpálime panvicu a na masle papierovou utierkou osušené mäsa opečieme z každej strany 1.5 minúty.


Posledná aktualizácia receptúry: 23.02.2024