Príprava cestovín

Príprava cestovín

Prvou zásadou, ktorú by si mal každý kuchár osvojiť pri príprave cestovín, myslím pri finálnej teda varení je, že množstvo vody by malo byť hmotnostne 10-násobne väčšie ako cestovín. Napríklad na uvarenie 100 g cestovín sa odporúča prevariť 1 liter vody.

Soliť či nesoliť ?

Na to nie je možné odpovedať jednoznačne. Rôzne typy cestovín vyžadujú rôzne upravenú vodu i rôznu dĺžku varenia. Správny návod neexistuje, pretože každý má iné chute a moje návody nie sú exaktná veda, ale len môj subjektívny názor. V zozname nižšie sú tie druhy cestovín, ktoré sa nachádzajú v receptári. Pri príprave mrazených cestovín ich pred varením nerozmrazujeme !

Rezance Ramen
čerstvé: 1 – 2 minúty varíme v osolenej vode
mrazené: 2 – 3 minúty varíme v osolenej vode

 

Rezance Udon
čerstvé: 10 minút varíme v neosolenej vode
mrazené: 12 minút varíme v neosolenej vode

 

Rezance LaMian
čerstvé: 8 minút varíme v osolenej vode
mrazené: 10minút varíme v osolenej vode

 

Talianske cestoviny
čerstvé: 7minút varíme v osolenej vode
sušené: 10 minút varíme v osolenej vode
mrazené: 8minút varíme v osolenej vode

 

Ryžové cestoviny
sušené: 15-20 minút varíme v neosolenej vode

 

Sklenené cestoviny
sušené: na 10 minút zalejeme neosolenou vriacou vodou


Posledná aktualizácia receptúry: 07.03.2024