Kuchynské pojmy

Bardovanie
Jedlo (najmä mäso) sa pred tepelnou úpravou zabalí do slaniny, aby nebolo suché.


Blanšírovanie
Znamená predvarenie. Suroviny sa rýchlo nechajú prejsť varom vo väčšom množstve tekutiny, alebo sa obaria a hneď oblejú studenou vodou. Potravina sa tým stuží. Tento postup sa používa napríklad aj vtedy, keď chceme zachovať pôvodnú farbu zeleniny.


Flambovanie
Hotové jedlo sa poleje nechladeným alkoholickým nápojom (destilátom), ktorý sa zapáli a nechá vyhorieť.


Gratinovanie
Jedlo sa prekryje syrom, alebo svetlou omáčkou a nechá sa v rúre zapiecť.


Pošírovanie
Šetrná tepelná úprava pomalým varením bez pokrievky a pri nízkej teplote v tekutine, alebo vo vodnom kúpeli.


Posledná aktualizácia receptúry: 07.03.2024