Mangold
Stonková listová zelenina, príbuzná cvikle, skôr známy pod názvami repa zeleninová, alebo listová cvikla a listami je príbuzný špenátu. Je menej výdatný a oveľa citlivejší na chlad, preto nie je taký rozšírený ako špenát. Obsahuje veľké množstvo kyseliny šťaveľovej, vlákniny, flavonoidy rutín a kvercetín, vitamíny A, B, C, E, K, z minerálnych látok obsahuje vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, sodík, selén, meď, mangán, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, biotín a betakarotén.
Odstraňuje tráviace problémy, odstraňuje nervozitu a únavu, lieči chudokrvnosť, spevňuje kosti a zuby, chráni srdce, udržuje zdravé vlasy, pokožku i nechty, zlepšuje zdravie očí, atď.
Je to pomerne všestranná listová zelenina. Hrubé svetlé stonky spracujeme ako špargľu, listy aj so stonkami zasa ako špenát. Môžeme z neho uvariť polievku i pripraviť si z neho šalát, i zapekať plnené listy presne ako kelové.
Posledná aktualizácia receptúry: 07.03.2024