Bouquet garni
Bouquet garni sa používa hlavne vo francúzskej a talianskej kuchyni. Je to viazanička voňavých byliniek, ktorá dochutí polievky, omáčky alebo dusené jedlá. Vytvoriť si ju vieme veľmi jednoducho aj z byliniek, ktoré rastú v záhrade, alebo na balkóne.
Francúzsky výraz bouquet garni v preklade znamená „zdobená kytica“. Sú to zväzky byliniek, ktoré sa do jedál pri varení vkladali už v stredoveku. No prvýkrát naozajstnú bouquet garni začali používať francúzski kuchári na konci 17. storočia. Dnes sa bez bylinkových viazaničiek nezaobíde žiadna kuchyňa. Pri varení sa bylinková kytička pridá do pokrmu. Vhodná je napríklad pri varení omáčok k mäsu alebo ako prísada do akýchkoľvek polievok. Jedlo tak získa bylinkovú chuť a vôňu. Pred podávaním je treba zväzok z pokrmu odstrániť. Pri omáčkach sa neodstraňuje ak sa stáva súčasťou omáčky. Prvé bouguet garni sa neviazali povrázkom, ale balili sa do plátku slaniny. Dnes sa používa hlavne povrázok, ale môžeme tiež využiť steblo pažítky, alebo inej bylinky. Prípadne celú zmes môžeme uzavrieť listom z póru. Zmes byliniek sa môže pripraviť aj do malého gázového vrecúška. To sa používa, ak sú bylinky nakrájané na menšie kúsky.
Posledná aktualizácia receptúry: 07.03.2024