Mongolské kurča

ZOZNAM SUROVÍN

ZÁKLAD

  • 4 kuracie stehná
  • 3 PL kukuričného škrobu
  • 1 zelená cibuľka
  • 2 chillie papričky
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL rastlinného oleja
  • sezamové semienka

OMÁČKA

  • 1 ČL sušeného cesnaku
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 PL ustricovej omáčky
  • 4 PL omáčky hoisin (info)
  • 1 PL pasty chajang (info)
  • 1.5 PL trstinového cukru
  • 2 ČL sezamového oleja
  • 1 ČL kukuričného škrobu
  • 100 ml vody

POSTUP PRÍPRAVY

Pripravíme omáčku zmiešaním všetkých surovín okrem vody a škrobu. V malej miske zmiešame škrob a vodu podľa rozpisu na omáčku. Do veľkej misky pridáme kuracie stehná nakrájané na menšie kocky a škrob. Miešame, kým nie je každý kúsok obalený a potom odložíme bokom.

Do veľkej panvice, alebo woku poriadne zohriatom na vysokú teplotu pridáme rastlinný olej. Opatrne pridáme kúsky mäsa a necháme ich smažiť do chrumkava zo všetkých strán, asi 10-15 minút. Kurča vyberieme z panvice a uložíme na tanier. Pridáme na plátky nakrájaný zázvor a cesnak, tiež chillie papričku nakrájanú najemno. Smažíme 30 sekúnd. Pridáme omáčku zamiešame a prisypeme orestované mäso. Premiešame, dokiaľ sa mäso neofarbí a neprepojí s omáčkou. Restujeme asi 2 minúty. Kukuričný škrob s vodou musíme pred pridaním do horúcej panvice ešte raz premiešať. Pomaly ho vlievame do panvice, aby sme vytvorili mazľavú konzistenciu mäsovej zmesi a odstavíme z plameňa.

TIPY, TRIKY A RADY

Podávame s ryžou na jednom tanieri s kimčchi (recept) posypané nakrájanou chillie papričkou a vňaťou zo zelenej cibuľky posypané sezamovými semienkami. Ako prílohu môžeme pridať nakladanú reďkovku Danmuji (info).

INFORMÁCIE O RECEPTE

Názov jedla evokuje mongolský recept, ale tento pokrm vznikol na území severnej Číny v časti Vnútorné Mongolsko.


Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023


Hodnotenie autora 0