Kačacie prsia
ZOZNAM SUROVÍN
- 2 kačacie prsia
- soľ
POSTUP PRÍPRAVY
Zapneme rúru a nastavíme teplotu 200°C (horný a dolný ohrev). Kačacie prsia s kožou osušíme papierovou utierkou a na strane kožky nakrojíme ostrým nožom na šachovnicu. Dávame pozor, aby sme nezarezali do mäsa – stačí len narezať kožku.
Osolíme si prsia a položíme ich na veľkú nezahriatu panvicu. Ak by sme dali na rozpálenú, kožka by sa hneď pripiekla a zatvorila a nebola by taká chrumkavá. Pod panvicou zapálime oheň na maximum a o 5 minút otočíme klieštikmi. Na strane mäsa prsia necháme 3-4 minúty opiecť. Pekáč vložíme do rúry kožou hore na 5-6 minút. Vytiahneme prsia z rúry a ešte na 1 minútu ich dáme kožou dole na panvici opiecť – budú chrumkavejšie. Necháme oddychovať priklopené 8 minút na panvici mimo sporák.
TIPY, TRIKY A RADY
Pri nedodržaní postupov a časových sledov môžu byť kačacie prsia “gumené”, alebo vysušené. U kačacieho mäsa a predovšetkým u pŕs je prípustná mierna krvavosť.
Pečené kačacie prsia sú delikatesa, ktorú môžeme podávať bez omáčky nakrájané na plátky na talianskom rizotte, gratinovaných zemiakoch, alebo tradične po slovensky s knedľou a kapustou.
Posledná aktualizácia receptúry: 14.09.2023