Lahôdkové karé
POSTUP PRÍPRAVY
Príprava mäsa
Karé upravíme orezaním do úhľadného hranola, zbavíme ho šliach, prebytočného tuku a vysušíme papierovou utierkou. Do plastovej nádoby vsypeme na spodok hrubozrnnú morskú soľ a urovnáme, mäso položíme na soľ a dosypeme zbytok soli tak, aby bolo karé kompletne zakryté. Zatvoríme nádobu a v chladničke necháme sušiť 48 hodín.
Naloženie mäsa do zmesi
Pripravíme zmes zmiešaním cesnaku, korenia, jalovca, papriky a portského vína. Necháme ju postáť asi 5 minút a vsypeme pragandu. Vznikne nám kašovitá koreniaca hmota, pripravená na úpravu mäsa. Mäso vyberieme zo soli, a opláchneme vo vlažnej vode. Usušíme v papierovej utierke, a na alobale natrieme celý povrch pripravenou koreniacou zmesou. Nakoniec zabalíme mäso do gázy (obväzov) tak, aby zmes nepresakovala a spevníme motúzkom na zavesenie.
Sušenie
Pripravené karé zavesíme do mierne vetranej miestnosti s teplotou 20-25°C na 8 dní. Po tejto dobe mäso vybalíme, a uskladňujeme v celku, alebo nakrájané na jemné plátky.
TIPY, TRIKY A RADY
Neprekračujeme výrazne dobu sušenia, lebo karé sušené viac ako 12 dní sa krája aj elektrickým krájačom veľmi ťažko.
EXTRA VYBAVENIE
- sterilná gáza (obväzy)
- alobal
Posledná aktualizácia receptúry: 19.09.2023