Lahôdkové karé

Lahôdkové karé

ZOZNAM SUROVÍN

  • 1.5 kg bravčového mäsa (karé)
  • 2.0 kg morskej soli
  • 2 PL sušeného cesnaku
  • 0.5 ČL nového korenia
  • 2 ČL korenia 4 farieb
  • 0.5 ČL jalovca
  • 1 ČL červenej mletej sladkej papriky
  • 1 ČL cayenského korenia
  • 80 ml portského vína (info)
  • 1 PL pragandy (info)

POSTUP PRÍPRAVY

Príprava mäsa
Karé upravíme orezaním do úhľadného hranola, zbavíme ho šliach, prebytočného tuku a vysušíme papierovou utierkou. Do plastovej nádoby vsypeme na spodok hrubozrnnú morskú soľ a urovnáme, mäso položíme na soľ a dosypeme zbytok soli tak, aby bolo karé kompletne zakryté. Zatvoríme nádobu a v chladničke necháme sušiť 48 hodín.


Naloženie mäsa do zmesi
Pripravíme zmes zmiešaním cesnaku, korenia, jalovca, papriky a portského vína. Necháme ju postáť asi 5 minút a vsypeme pragandu. Vznikne nám kašovitá koreniaca hmota, pripravená na úpravu mäsa. Mäso vyberieme zo soli, a opláchneme vo vlažnej vode. Usušíme v papierovej utierke, a na alobale natrieme celý povrch pripravenou koreniacou zmesou. Nakoniec zabalíme mäso do gázy (obväzov) tak, aby zmes nepresakovala a spevníme motúzkom na zavesenie.


Sušenie
Pripravené karé zavesíme do mierne vetranej miestnosti s teplotou 20-25°C na 8 dní. Po tejto dobe mäso vybalíme, a uskladňujeme v celku, alebo nakrájané na jemné plátky.

TIPY, TRIKY A RADY

Neprekračujeme výrazne dobu sušenia, lebo karé sušené viac ako 12 dní sa krája aj elektrickým krájačom veľmi ťažko.

EXTRA VYBAVENIE

  • sterilná gáza (obväzy)
  • alobal

Posledná aktualizácia receptúry: 19.09.2023


Hodnotenie autora 0