Cesnačka
ZOZNAM SUROVÍN
- 2 PL masla
- 1 menšia cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- 4 zemiaky
- 1.5 l vývaru
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 2 PL hladkej múky T-530
- soľ
- mleté čierne korenie
- rasca
- olej
- chlieb
POSTUP PRÍPRAVY
Na masle speníme najemno nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak, soľ, rascu, čierne korenie a na kocky nakrájané zemiaky. Chvíľočku restujeme a zalejeme vývarom. Necháme variť 20 minút. Medzitým na panvičke orestujeme na oleji chlieb, ktorý potrieme cesnakom a nakrájame ho na malé kocky. Do polievky po uvarení zemiakov pridáme smotanu s rozhabarkovanou hladkou múkou a povaríme asi 10 minút.
TIPY, TRIKY A RADY
Podávame v miske, alebo hlbokom tanieri posypanú krutónmi.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Kráľovská verzia známej cesnakovej polievky ale v prevedení so smotanovou zátrepkou (zásmažkou). Oveľa jemnejšia ako “vyprosťováky” z českej a slovenskej kuchyne, kde rozpustený syr odrádza od jej konzumácie množstvo milovníkov polievok.
Posledná aktualizácia receptúry: 12.02.2024
Hodnotenie autora 4.5