Cesnačka

ZOZNAM SUROVÍN

  • 2 PL masla
  • 1 menšia cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 4 zemiaky
  • 1.5 l vývaru
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 2 PL hladkej múky T-530
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • rasca
  • olej
  • chlieb

POSTUP PRÍPRAVY

Na masle speníme najemno nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak, soľ, rascu, čierne korenie a na kocky nakrájané zemiaky. Chvíľočku restujeme a zalejeme vývarom. Necháme variť 20 minút. Medzitým na panvičke orestujeme na oleji chlieb, ktorý potrieme cesnakom a nakrájame ho na malé kocky. Do polievky po uvarení zemiakov pridáme smotanu s rozhabarkovanou hladkou múkou a povaríme asi 10 minút.

TIPY, TRIKY A RADY

Podávame v miske, alebo hlbokom tanieri posypanú krutónmi.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Kráľovská verzia známej cesnakovej polievky ale v prevedení so smotanovou zátrepkou (zásmažkou). Oveľa jemnejšia ako “vyprosťováky” z českej a slovenskej kuchyne, kde rozpustený syr odrádza od jej konzumácie množstvo milovníkov polievok.


Posledná aktualizácia receptúry: 12.02.2024


Hodnotenie autora 4.5