Koložvárska
ZOZNAM SUROVÍN
ZÁKLAD
- 500 g mletého mäsa
- 1.0 kg kyslej kapusty
- 250 g ryže
- 1 nožička klobásy
- kúsok slaniny (voliteľne)
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- bravčová masť
ZÁLIEVKA
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 1 vajce
DOCHUTENIE
- mletá červená paprika
- mleté čierne korenie
- drvená rasca
- soľ
- jogurt (na vrch)
POSTUP PRÍPRAVY
Do panvice vložíme na 2 PL bravčovej masti najemno nakrájanú cibuľu, orestujeme ju v trvaní 5 minút a pridáme mleté mäso (ideálne mix mäsa bravčové + hovädzie), mleté čierne korenie, drvenú rascu a soľ. Restujeme ďalších 10 minút, kým sa mäso nezatiahne. Pridáme polovicu mletej červenej papriky, roztlačený cesnak, zalejeme malým množstvom vody a dusíme 20 minút.
Druhú najemno nakrájanú cibuľu orestujeme do sklovita na masti s malým množstvom nakrájanej slaniny. Pridáme zostatok mletej červenej papriky, premytú nakrájanú kapustu, ochutíme rascou, štipku soli a dusíme podliate vodou asi 15 minút. Ryžu uvaríme v ryžovare.
Jánsku misu dôkladne vytrieme tukom, a vrstvíme najprv polovicu dusenej kapusty, potom polovicu ryže. Tretia vrstva je dusené mleté mäso aj so šťavou. Ďalej pokračujeme druhou polovicou ryže. Ryža sa napije zo šťavy mäsa. Klobásu nakrájame na kolieska a poukladáme na ryžu. Nasleduje posledná vrstva, zostatok kapusty.
Pripravíme zálievku zmiešaním smotany a vajec. Jemne osolíme a rozlejeme na vrch kapusty. Pomocou špilky prepicháme kapustu, aby zálievka zatiekla až do dolných vrstiev. Prekladanú kapustu zapekáme pri teplote 180°C (horný a dolný ohrev) asi 35 minút zakryté, a následne odkryté dopečieme asi 10 minút.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Niektorí tvrdia, že tento recept je maďarský, teda presnejšie uhorský, lenže pravda je trochu iná, lebo jeho pôvod patrí na územie Transylvánie. Sedmohradsko so svojim hlavným mestom a rodným mestom ďalšieho uhorského kráľa Mateja Korvína, sa nazýva Cluj (rumunsky), Kluž (slovensky), Kolozsvár (maďarsky), Klausenburg (nemecky). Toto slávne mesto dalo tomuto jedlu svoje meno a aj recept. Preto by sme ho mali správne volať Kapusta a la Kluž, podľa originálneho názvu Varsa a la Cluj, čiže Klužská kapusta.
V originále sa zálievka robí z pochúťkovej smotany.
Posledná aktualizácia receptúry: 14.12.2023