Hummus
ZOZNAM SUROVÍN
- 100 g cíceru
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL pasty tahini (recept)
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL rasce
- 0.5 ČL sladkej červenej mletej papriky
- 0.5 ČL soli
- 0.5 ČL čierneho korenia
- 2 PL olivového oleja
- 2 ČL jedlej sódy
POSTUP PRÍPRAVY
Sterilizovaný cícer aj s nálevom dáme do mixéra spolu s olivovým olejom, pastou tahini, cesnakom a umixujeme na hladkú hmotu. Hummus osolíme, okoreníme, pridáme šťavu z citróna a ešte krátko pomixujeme.
TIPY, TRIKY A RADY
Recept je možné pripraviť aj zo sušeného cíceru, trvá to dlhšie ale výsledok je rovnaký. Postup: Namočíme sušený cícer do vody, kde pridáme 1 ČL jedlej sódy a necháme ho napučať 12 hodín. Vody dáme 3 krát také množstvo ako cíceru. Zlejeme cícer a dáme ho do čistej vody, kde opäť pridáme 1 ČL sódy. Postavíme na oheň a varíme do zmäknutia 45 minút (bez sódy by táto doba bola v hodinách). Po dovarení cícer zlejeme, dáme do mixéra spolu s olivovým olejom, pastou tahini, cesnakom a trochou vody (v ktorej sa cícer varil) a umixujeme na hladkú hmotu. Ďalej je postup rovnaký.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Názov hummus pochádza z tureckého slova humus, ktoré zase pochádza z arabského slova himmas – cícer. Pod týmto slovom sa skrýva chutný dip či nátierka, pričom hlavnou zložkou je spomínaný cícer doplnený o tahini pastu, citrónovú šťavu, cesnak, olivový olej a koreniny. Podáva sa najmä k falafelu (recept).
Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023