Hrudka

ZOZNAM SUROVÍN

  • 500 ml mlieka
  • 5 vajec
  • 15 hrozienok
  • 2 PL cukru
  • soľ

POSTUP PRÍPRAVY

Hrozienka si namočíme aspoň na 60 minút do vlažnej vody. V hrnci pomocou mixéra rozšlaháme vajíčka, mlieko a štipku soli aby sme dostali homogénnu zmes. Pridáme hrozienka bez vody a privedieme k varu. Za stáleho miešania varíme dokiaľ sa vajíčka nezačnú zrážať. Stiahneme z plameňa a pridáme cukor. Dobre premiešame a precedíme cez gázu. Srvátku môžeme dať bokom a použiť ako základ do vtáčieho mlieka, alebo len tak.

V gáze stiahneme poriadne vzniknutú hrudku a necháme v chlade odkapať aspoň 2 hodiny.

TIPY, TRIKY A RADY

Pokiaľ máme syrárske formy môžeme ich využiť na odkvapkávanie hrudky, ale tiež odporúčam použiť gázu. Hrudka tak môže nadobudnúť rôzne tvary.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Veľkonočná pochúťka z východného Slovenska (Zemplín) nazývaná aj “syrec” je pripravovaná v sladkej, ale aj slanej verzii. Pri posvätení košíka nesmela chýbať v žiadnom košíku a rovnako tak ani na Veľkonočnom stole.

Hodnotenie autora 3.7