Harira

ZOZNAM SUROVÍN

  • 100 g sušeného cíceru
  • 50 g sušeného žltého hrachu
  • 1x DROP sušeného šafránu
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 červená cibuľa
  • 1x TAD sušeného koriandru
  • 1 ČL rímskej rasce
  • 0.5 ČL mletej škorice
  • 2 králičie stehná
  • 800 g sterilizovaných paradajok
  • 1 mrkva
  • 1.5 l slepačieho vývaru (bujón)
  • 50 g oranžovej šošovice
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • čerstvý koriander
  • chlieb

POSTUP PRÍPRAVY

Namočíme cícer a hrach do samostatných misiek so studenou vodou cez noc. Na druhý deň strukoviny scedíme.
Šafran namočíme na 5 minút do polievkovej lyžice horúcej vody. Zohrejeme olivový olej v tlakovom hrnci. Pridáme nakrájanú cibuľu a dusíme 3 minúty, kým mierne nezmäkne. Pridáme korenie a šafrán vrátane vody v ktorej sa močil. Varíme 3 minúty a pridáme stehná vrátane kostí, paradajky, na kocky nakrájanú mrkvu, cícer a hrach a zalejeme vývarom. Zatvoríme hrniec a privedieme k varu, znížime plameň a dusíme 20 minút. Odstavíme bokom a necháme dôjsť pod tlakom asi 10 minút a otvoríme hrniec. Vyberieme mäso a oberieme ho. Zatiaľ postavíme hrniec nad plameň pridáme šošovicu, privedieme k varu a varíme ďalších 20 minút. Vmiešame citrónovú šťavu a nasekaný koriander. Okoreníme, vložíme natrhané mäso a odstavíme.

TIPY, TRIKY A RADY

Podávame s plackami pita v miske, alebo na hlbokom tanieri. Na ozdobu je možné polievku posypať jemne nasekaným koriandrom.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Harira je marocká polievka z paradajok, šošovice a cíceru. Tak ako každý recept na svete aj tento sa v rôznych častiach Afriky líši farbou, obsahom i chuťou. V niektorých častiach Afriky pridávajú do hariry mäso, ale v niektorých častiach sa varí bez mäsa. Táto polievka je populárna po celý rok, ale najviac ju konzumujú v Maroku počas Ramadánu.


Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023


Hodnotenie autora 0