Harira
ZOZNAM SUROVÍN
- 100 g sušeného cíceru
- 50 g sušeného žltého hrachu
- 1x DROP sušeného šafránu
- 2 PL olivového oleja
- 1 červená cibuľa
- 1x TAD sušeného koriandru
- 1 ČL rímskej rasce
- 0.5 ČL mletej škorice
- 2 králičie stehná
- 800 g sterilizovaných paradajok
- 1 mrkva
- 1.5 l slepačieho vývaru (bujón)
- 50 g oranžovej šošovice
- 1 PL citrónovej šťavy
- čerstvý koriander
- chlieb
POSTUP PRÍPRAVY
Namočíme cícer a hrach do samostatných misiek so studenou vodou cez noc. Na druhý deň strukoviny scedíme.
Šafran namočíme na 5 minút do polievkovej lyžice horúcej vody. Zohrejeme olivový olej v tlakovom hrnci. Pridáme nakrájanú cibuľu a dusíme 3 minúty, kým mierne nezmäkne. Pridáme korenie a šafrán vrátane vody v ktorej sa močil. Varíme 3 minúty a pridáme stehná vrátane kostí, paradajky, na kocky nakrájanú mrkvu, cícer a hrach a zalejeme vývarom. Zatvoríme hrniec a privedieme k varu, znížime plameň a dusíme 20 minút. Odstavíme bokom a necháme dôjsť pod tlakom asi 10 minút a otvoríme hrniec. Vyberieme mäso a oberieme ho. Zatiaľ postavíme hrniec nad plameň pridáme šošovicu, privedieme k varu a varíme ďalších 20 minút. Vmiešame citrónovú šťavu a nasekaný koriander. Okoreníme, vložíme natrhané mäso a odstavíme.
TIPY, TRIKY A RADY
Podávame s plackami pita v miske, alebo na hlbokom tanieri. Na ozdobu je možné polievku posypať jemne nasekaným koriandrom.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Harira je marocká polievka z paradajok, šošovice a cíceru. Tak ako každý recept na svete aj tento sa v rôznych častiach Afriky líši farbou, obsahom i chuťou. V niektorých častiach Afriky pridávajú do hariry mäso, ale v niektorých častiach sa varí bez mäsa. Táto polievka je populárna po celý rok, ale najviac ju konzumujú v Maroku počas Ramadánu.
Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023