Focaccia

ZOZNAM SUROVÍN

  • 300 ml vody
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 2 ČL sušeného droždia
  • 1 ČL soli
  • 350 g hladkej múky T-530
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 PL bravčovej masti
  • aromatické byliny
  • soľ

POSTUP PRÍPRAVY

V mise zmiešame stierkou všetky suroviny a necháme kysnúť pri radiátore, dokiaľ cesto nemá trasľavú konzistenciu (asi 40 minút). Vymastíme misu z jánskeho skla masťou vrátane stien a vlejeme cesto. Roztiahneme ho naolejovanými prstami po celej ploche. Potom naolejovanými prstami urobíme do cesta dierky. Necháme odpočívať prikryté pri radiátore 45 minút. Posypeme tymianom, bazalkou, rozmarínom, oreganom (najlepšie čerstvými bylinkami) podľa chuti, podľa potreby ešte aj olivovým olejom, osolíme a dáme piecť pri teplote 220°C (horný a dolný ohrev) po dobu 25-30 minút.

TIPY, TRIKY A RADY

Focaccia chutí najlepšie ešte teplá, nalámaná a namáčaná v cesnakovom dipe. Ten si pripravíme zmiešaním horúceho olivového oleja, roztlačeného cesnaku, drvených chillie papričiek a štipky soli.
Nádobu na pečenie si vymažeme vždy veľmi kvalitne, ináč budeme mať problém s vybratím chleba z formy. Ideálne je vložiť na spodok formy papier na pečenie.
Túto lahôdku je možné vylepšiť pridaním surovín do cesta, napríklad sušených rajčín, olív, alebo tvrdého syra, alebo slovenskou úpravou posypať na kocky nakrájanou slaninkou a po dopečení potrieť cesnakom s vodou a soľou.

Posledná aktualizácia receptúry: 22.01.2024


Hodnotenie autora 0