Čabajská klobása

ZOZNAM SUROVÍN

ZÁKLADNÉ SUROVINY NA 5 KG

  • 2.0 kg bravčového pliecka
  • 3.0 kg bravčového bôčika
  • 150 g sladkej mletej červenej papriky
  • 40 g pálivej mletej červenej papriky
  • 100 g soli
  • 25 g cesnaku
  • 15 g rasce (drvená+celá v pomere 2:1)
  • 400 ml vody
  • bravčové črevá kaliber 30/32

POSTUP PRÍPRAVY

Predpríprava
Obidve mäsá si necháme poriadne vychladnúť (aspoň 2 hodiny v chladničke) nakrájame ich na kocky s hranou 3 cm a zomelieme ich na doske č. 8. Primiešame všetky ingrediencie okrem vody a kvalitne premiešame. Zakryjeme fóliou a odložíme naspäť do chladu na 12 hodín, aby chute prestúpili v celej zmesi.


Príprava
Zmes vyberieme, znova premiešame a podľa potreby pridáme vodu. Vložíme zmes do narážačky a naplníme bravčové premyté črevá bez vzduchových bublín (podľa potreby poprepichujeme ihlou). Po naplnení čriev a zatočení klobás do slimáka si otáčaním vytvarujeme klobásy požadovanej dĺžky (asi 30 cm dlhé). Zavesíme klobásy na tyč a necháme ich pri izbovej teplote 2 hodiny oschnúť pred vložením do udiarne. Udiareň vyhrejeme na 50°C a zasušíme klobásu, potom teplotu znížime na 30°C zapneme generátor dymu (stupeň 2) a údime asi 24 hodín. Po zaúdení necháme v udiarni vychladnúť.

EXTRA VYBAVENIE

  • udiareň s dymboxom

Posledná aktualizácia receptúry: 19.09.2023


Hodnotenie autora 0