Držková

ZOZNAM SUROVÍN

  • 500 g držiek
  • 2.5 l vývaru
  • 220 g cibule
  • 140 g zemiakov
  • 80 g bravčovej masti
  • 20 g cesnaku
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1 PL paprikovej pasty (recept)
  • 5 PL hladkej múky T-530
  • 2 PL mletej sladkej červenej papriky
  • 1 ČL drvenej rasce
  • 1 PL sušeného majoránu
  • 2 ČL chillie vločiek
  • mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať

POSTUP PRÍPRAVY

Rozmrazené teľacie (hovädzie) držky vložíme do vlažnej vody na 20 minút. Vodu zlejeme, do hrnca dáme premyté držky, zalejeme čistou studenou vodou a privedieme k varu.

Opäť zlejeme vodu, dáme premyté držky do tlakového hrnca a varíme po dobu 30 minút – hovädzie, alebo 20 minút – teľacie. Po uvarení scedíme a dáme bokom.
Na masti v hrnci orestujeme nakrájanú cibuľu asi 5 minút. Pridáme pretlačený cesnak, múku, sladkú papriku, rascu, chillie vločky (namiesto vločiek môžeme použiť 2 čerstvé nasekané chillie papričky) a krátko zarestujeme. Pridáme paradajkový pretlak, paprikovú pastu a zalejeme horúcim vývarom (ak nemáme vývar použijeme 2,5 litra vody a 2 hovädzie bujóny). Poriadne premiešame, vložíme  držky, najemno nastrúhaný (rozmixovaný) zemiak, ktorým sa polievka zahustí ešte viac a vylepší sa aj jej chuť a varíme 20 minút na miernom plameni. Ak sa niekomu zdá polievka málo “desiatová” môže pridať aj zásmažku, alebo zátrepku a povarí ešte asi 5 minút. Nakoniec pridáme majorán roztlačený medzi dlaňami a dochutíme podľa potreby.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Kráľovná reštauračných polievok od našich západných susedov. V mladosti som sa vďaka túlavým nohám prestravoval aj po krčmách a reštauráciach nižších cenových skupín, kde nebolo nad držkovú na stojáka s poctivým tzv. dubčekovým rohlíkom a dobre vychladeným Veľkopopovickým kozlom.


Posledná aktualizácia receptúry: 12.02.2024


Hodnotenie autora 3.4