Držková
ZOZNAM SUROVÍN
- 500 g držiek
- 2.5 l vývaru
- 220 g cibule
- 140 g zemiakov
- 80 g bravčovej masti
- 20 g cesnaku
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 1 PL paprikovej pasty (recept)
- 5 PL hladkej múky T-530
- 2 PL mletej sladkej červenej papriky
- 1 ČL drvenej rasce
- 1 PL sušeného majoránu
- 2 ČL chillie vločiek
- mleté čierne korenie
- petržlenová vňať
POSTUP PRÍPRAVY
Rozmrazené teľacie (hovädzie) držky vložíme do vlažnej vody na 20 minút. Vodu zlejeme, do hrnca dáme premyté držky, zalejeme čistou studenou vodou a privedieme k varu.
Opäť zlejeme vodu, dáme premyté držky do tlakového hrnca a varíme po dobu 30 minút – hovädzie, alebo 20 minút – teľacie. Po uvarení scedíme a dáme bokom.
Na masti v hrnci orestujeme nakrájanú cibuľu asi 5 minút. Pridáme pretlačený cesnak, múku, sladkú papriku, rascu, chillie vločky (namiesto vločiek môžeme použiť 2 čerstvé nasekané chillie papričky) a krátko zarestujeme. Pridáme paradajkový pretlak, paprikovú pastu a zalejeme horúcim vývarom (ak nemáme vývar použijeme 2,5 litra vody a 2 hovädzie bujóny). Poriadne premiešame, vložíme držky, najemno nastrúhaný (rozmixovaný) zemiak, ktorým sa polievka zahustí ešte viac a vylepší sa aj jej chuť a varíme 20 minút na miernom plameni. Ak sa niekomu zdá polievka málo “desiatová” môže pridať aj zásmažku, alebo zátrepku a povarí ešte asi 5 minút. Nakoniec pridáme majorán roztlačený medzi dlaňami a dochutíme podľa potreby.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Kráľovná reštauračných polievok od našich západných susedov. V mladosti som sa vďaka túlavým nohám prestravoval aj po krčmách a reštauráciach nižších cenových skupín, kde nebolo nad držkovú na stojáka s poctivým tzv. dubčekovým rohlíkom a dobre vychladeným Veľkopopovickým kozlom.
Posledná aktualizácia receptúry: 12.02.2024