Chilli con carne
ZOZNAM SUROVÍN
- 3 PL rastlinného oleja
- 1 červená cibuľa
- 1 červená paprika
- 3 chillie papričky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 ČL mletej sladkej červenej papriky
- 0.5 ČL rímskej rasce
- 300 g hovädzieho mäsa
- 300 ml hovädzieho vývaru
- 400 g paradajok
- 1 ČL sušenej majoránky
- 1 PL trstinového cukru
- 1 PL paprikovej pasty (recept)
- 2 kocky horkej čokolády
- 200 g červenej fazule
- 100 g kukurice
POSTUP PRÍPRAVY
Na hlbokej panvici rozohrejeme olej a orestujeme na ňom najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme mleté hovädzie mäso a restujeme 8 minút za občasného miešania pekne do hneda. Pridáme čerstvú nakrájanú papriku, pretlačený cesnak, nasekané chillie papričky (v zime použijeme 1 PL sušených chillie papričiek) , sladkú mletú papriku, rozdrvenú rímsku rascu a restujeme 3 minúty.
Zalejeme vývarom (voda + hovädzí bujón), pridáme nakrájané olúpané paradajky (môžeme nahradiť 400 ml paradajkového pretlaku), paprikovú pastu, mrazenú kukuricu, cukor a dusíme pod pokrievkou asi 20 minút na miernom plameni – občas premiešame. Po udusení pridáme sterilizovanú fazuľu, čokoládu, poriadne premiešame a necháme prebublávať ďalších 5 minút. Pred koncom vsypeme do zmesi majorán a pridáme aj nasekaný čerstvý koriander (petržlenovú vňať). Odstavíme a necháme prikryté postáť zhruba 5 minút.
TIPY, TRIKY A RADY
Je vhodné použiť aj dva druhy fazule, jedlo je potom pestrejšie – napr. kombinácia bielej a čiernej, alebo červenej fazule. Typickou prílohou pre chilli con carne je ryža a tiež tortilly (recept).
INFORMÁCIE O RECEPTE
Chilli con carne, známe tiež len ako chilli, je dusený korenený pikantný pokrm. Hlavnými prísadami sú mleté mäso a chilli papričky. Niektoré varianty, často podľa geografickej polohy a pestovaných plodín, môžu obsahovať aj paradajky, cibuľu, fazuľu, pivo a ďalšie prísady. Chilli con carne je oficiálnym pokrmom amerického Texasu. V Texase je nazývané iba chili alebo Texas chili, nie chilli con carne.
Posledná aktualizácia receptúry: 10.02.2024