Burritos

ZOZNAM SUROVÍN

ZÁKLAD

  • 8 ks placiek tortilla (recept)

ZMES

  • 1 ČL olivového oleja
  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 60 g bielej cibule
  • 4 klinčeky
  • 200 ml vývaru
  • 0.5 ks celej škorice
  • 2 ks vavrinca (bobkový list)
  • 150 ml fazule
  • soľ

ZDOBENIE A PRÍLOHA

  • 160 g paradajok
  • 120 g červenej cibule
  • 2 ks chillie papričiek
  • 4 lístky ľadového šalátu
  • koriander

POSTUP PRÍPRAVY

Mäso dáme vychladiť, alebo nakrátko zmraziť aby sa lepšie krájalo a nakrájame ho na veľmi tenučké rezančeky. Nakrájame obe cibule na kolieska, chillie papričky na tenké krúžky vrátane jadierok. Bielu cibuľu osmažíme na oleji v tlakovom hrnci. Pridáme na tenučké rezančeky nakrájané mäso, celú škoricu, bobkový list a soľ. Krátko orestujeme, zalejeme vývarom a zatvoríme. Dusíme ho od natlakovania hrnca 10 minút a ďalších 10 minút necháme dôjsť pod tlakom. Po otvorení hrnca vyberieme zo zmesi škoricu, klinčeky a bobkový list. Vsypeme fazuľu a prehrejeme ju 5 minút.
Hotovú zmes rozdelíme na tortilly, ktoré predtým krátko prehrejeme na suchej panvici aby sa s nimi lepšie pracovalo a posypeme povrch nakrájanými chillie papričkami, pridáme nakrájaný ľadový šalát a stočíme do trubičky (zahneme konce), alebo do kornúta.

TIPY, TRIKY A RADY

V recepte sa používa čerstvé mäso nakrájané na rezančeky, ktoré môžeme nahradiť aj mletým mäsom od spoľahlivého mäsiara.

Servírujeme do ruky, alebo na tanier a ako prílohu použijeme zeleninovú salsu pripravenú z nakrájanej rajčiny, červenej cibule, soli, korenia, koriandru, a citrónovej šťavy. Miesto ľadového šalátu sa vo veľkej miere pridáva aj avokádo. Mäsovú zmes môžeme pripraviť aj bez tlakového hrnca, no doba dusenia je približne 90 minút.

Hmotnosť jedného burrito je asi 250 g.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Burritos je pokrm charakteristický pre mexickú kuchyňu a jej modernizovanú variantu v USA, nazývanú Tex-Mex. Je tvorený tortillou v ktorej je zarolovaná mäsová náplň, pričom konce sú založené aby kúsky nevypadávali.


Posledná aktualizácia receptúry: 14.09.2023


Hodnotenie autora 0