Bosniaky
ZOZNAM SUROVÍN
KVÁSOK
- 100 g ražnej múky T-1700
- 1 ČL sušeného droždia
- 100 ml vody
CESTO
- 400 g chlebovej múky T-650
- 200 g ražnej múky T-1700
- kvások
- 2 ČL soli
- 350 ml vody
- olej
POSTUP PRÍPRAVY
Z droždia, ražnej múky a vlažnej vody pripravíme zmiešaním v uzatvárateľnej nádobe kvások. Mal by mať hustejšiu konzistenciu a necháme ho pracovať v chladničke cez noc (8 hodín). Do pekárne dáme vodu, soľ, obidve múky, kvások a zapneme program na hnetenie a kysnutie – program 13. Po skončení programu (75 minút) vyberieme cesto z pekárne, rozdelíme ho na 4 časti z ktorých vytvarujeme gule, a jemne potreté olejom ich necháme prikryté fóliou kysnúť ďalších 90 minút. Vyberieme znova upravíme do tvaru gule prekladaním a necháme ešte 10 minút pod utierkou kysnúť posypané múkou.
Dáme vyhriať el. rúru na 250°C (horný a dolný ohrev). Bosniaky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vodou a pečieme 10 minút. Následne znížime teplotu na 200°C a dopečieme ešte 15 minút.
Posledná aktualizácia receptúry: 22.01.2024