Zuppa Pavese

ZOZNAM SUROVÍN

  • 600 ml vývaru
  • 4 vajíčka
  • 4 ks veky (bagety, chleba)
  • 2 PL masla
  • 100 g syra Parmezán
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • čerstvá petržlenová vňať

POSTUP PRÍPRAVY

Vývar dáme ohrievať v hrnci. Keď sa začne variť, stiahneme teplotu a necháme jemne prebublávať. Na panvici rozpustíme maslo a opražíme na ňom krajce veky, alebo chleba, prípadne bagiet. Zapneme el. rúru (veľký gril) a vyhrejeme ju na 200°C.
Do ohňovzdorných misiek nalejeme horúci vývar, doň rozklepneme 1 čerstvé vajce, prekryjeme plátkami upečenej veky, na tú rozklepneme druhé vajíčko silno posypeme syrom a dáme zapiecť pod gril na 3 minúty. Pred podávaním posypeme pokrájanou petržlenovou vňaťou.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Jej pôvod sa datuje do stredoveku, keď sa odohrávali boje o taliansku Lombardiu a mesto Pávia s francúzskym kráľom Františkom I. Ten sa vraj zo zranení vystrábil práve vďaka tejto výživnej polievke.


Posledná aktualizácia receptúry: 22.09.2023


Hodnotenie autora 0