Žobrácka kaša

ZOZNAM SUROVÍN

SUROVINY NA 2 KG KAŠE

  • 800 g bravčového bôčika
  • 200 g jačmenných krúp č. 3
  • 800 g jačmenných krúp perličky
  • 500 ml bravčovej krvi
  • 100 g bravčových oškvarkov
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 0.5 ČL mletého nového korenia
  • 1 PL sušeného majoránu
  • 2 ČL drvenej rasce
  • 2 ČL sušeného zázvoru
  • 1 PL soli

POSTUP PRÍPRAVY

Predpríprava
Krúpy dvakrát premyjeme v studenej vode a necháme ich cez noc namočené vo vode, aby sme skrátili dobu prípravy.


Výroba kaše
Do veľkého hrnca dáme do studenej vody variť bôčik na 2 hodiny. Po uvarení ho vyberieme, vychladnutý nakrájame a zomelieme so škvarkami na doske č. 4,5. Ovar použijeme ako základ na zabíjačkovú kašu. Do vriaceho ovaru (odoberieme si 4 litre) vsypeme krúpy a za stáleho miešania varíme dokiaľ kaša nezhustne (krúpy zväčšia 2-3 x svoj objem) asi 30 minút do úplného zmäknutia – uvarenia krúp. Do zahustenej kaše pridáme postupne krv buď čerstvú, alebo si namiešame zo sušenej v pomere 1:4 (100 g krvi + 400 ml vody), uvarené zomleté mäso a korenie. Takto pripravenú kašu za stáleho miešania varíme 10 minút. Necháme vychladnúť a môžeme plniť do plastových obalov na zamrazenie.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Vínnu klobásu neskladujeme, nie je na tento účel vhodná. Skonzumujeme ju hneď. Krátkodobo sa však dá v chladničke uložiť na 48 hodín.

K okamžitej konzumácii klobásu obalíme v hladkej múke T-530 a upečieme v rúre pri 160°C po dobu 12 minút z jednej a 10 minút z druhej strany, pričom klobásu je potrebné pred pečením ponoriť na 30 sekúnd do vriacej vody. Jednoduchší spôsob spočíva v smažení na panvici (obalené v hladkej múke) po dobu 4 min z každej strany na troche oleja. Klobásu zatočíme do slimáka a prepichneme špilkou aby držala tvar.

Podávame s chlebom, alebo chrenovými zemiakmi (povarený nastrúhaný chren varíme v šľahačkovej smotane, precedíme a pridáme do kaše uvarenej zo zemiakov a jablka). Podľa starého českého receptu sa ako príloha podávala tzv. vejmrda (jablká, chren, ocot a cukor sparený vriacim vývarom).


Posledná aktualizácia receptúry: 19.09.2023


Hodnotenie autora 0