Žobráčka

ZOZNAM SUROVÍN

  • 1 cibuľa
  • 2 krajce chleba
  • 1 PL bravčovej masti
  • 200 ml pochúťkovej smotany
  • 2 vajcia
  • 2 zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku

POSTUP PRÍPRAVY

Do hrnca dáme masť, na ktorú dáme na kocky pokrájaný chlieb – najlepšie kôrky, cesnak rozotrený so soľou, jemne nakrájanú cibuľu, na kocky nakrájané zemiaky a restujeme asi 2 minúty. Zalejeme 1 l vody, alebo vývaru, privedieme k varu a varíme 20 minút. Následne polievku rozmixujeme ponorným tyčovým mixérom. Odstavíme z plameňa a pridáme kyslú smotanu rozmiešanú s rozhabarkovanými vajcami.

Ak máme, posypeme strúhaným syrom, prípadne pridáme natvrdo uvarené vajíčko. Posypeme čerstvou vňaťou petržlenovej vňate.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Chlebová, resp. žobrácka polievka ako jeden z pôvodných Krkonošských receptov sa rozšíril takmer po celom území našej krajiny v 50-tych rokoch 20-teho storočia. Je to dané aj tým, že je to recept z prostých chalúp keď vtedajší ľudia mali radosť, že mali čo do úst a tak ani kúsok stvrdnutého chleba nesmel prísť na zmar. Odvtedy sa mnoho vecí zmenilo, ale pri súčasnom dianí vo svete bohvie…


Posledná aktualizácia receptúry: 21.09.2023


Hodnotenie autora 0