Žemľa

ZOZNAM SUROVÍN

  • 1 ČL sušeného droždia
  • 35 g kryštálového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 250 g hladkej múky T-530
  • 250 g polohrubej múky T-400
  • 2 ČL soli
  • 65 g masla
  • 2 vajcia
  • sezamové semienka na posypanie

POSTUP PRÍPRAVY

Droždie, 1 ČL cukru a 100 ml vlažného mlieka rozmiešame a necháme chvíľu kvasiť. Do domácej pekárne pridáme obidve múky, soľ, zostatok cukru, rozpustené maslo, 1 vajce, zbytok mlieka a kvások. Zapneme pekáreň na kysnutie – program 13 a necháme cesto vymiešať a vykysnúť (75 minút). Vyberieme cesto na pomúčenú dosku vypracujeme do valca a nakrájame na kúsky s hmotnosťou 120-150 g. Vypracujeme v rukách bochníčky na povrchu hladké a vytvarujeme ich do guľôčok. Vyhnetené bochníčky premiestníme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme v teple kysnúť asi 1 hodinu (mali by zdvojnásobiť svoj objem). Po vykysnutí pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme bielym sezamom. Pečieme v elektrickej rúre (horný a dolný ohrev) v dolnej časti pri teplote 190°C po dobu 13 minút.


Posledná aktualizácia receptúry: 22.01.2024


Hodnotenie autora 0