Žemľa
ZOZNAM SUROVÍN
- 1 ČL sušeného droždia
- 35 g kryštálového cukru
- 250 ml mlieka
- 250 g hladkej múky T-530
- 250 g polohrubej múky T-400
- 2 ČL soli
- 65 g masla
- 2 vajcia
- sezamové semienka na posypanie
POSTUP PRÍPRAVY
Droždie, 1 ČL cukru a 100 ml vlažného mlieka rozmiešame a necháme chvíľu kvasiť. Do domácej pekárne pridáme obidve múky, soľ, zostatok cukru, rozpustené maslo, 1 vajce, zbytok mlieka a kvások. Zapneme pekáreň na kysnutie – program 13 a necháme cesto vymiešať a vykysnúť (75 minút). Vyberieme cesto na pomúčenú dosku vypracujeme do valca a nakrájame na kúsky s hmotnosťou 120-150 g. Vypracujeme v rukách bochníčky na povrchu hladké a vytvarujeme ich do guľôčok. Vyhnetené bochníčky premiestníme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme v teple kysnúť asi 1 hodinu (mali by zdvojnásobiť svoj objem). Po vykysnutí pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme bielym sezamom. Pečieme v elektrickej rúre (horný a dolný ohrev) v dolnej časti pri teplote 190°C po dobu 13 minút.
Posledná aktualizácia receptúry: 22.01.2024