Zemiaková knedľa
ZOZNAM SUROVÍN
- 300 g zemiakov
- 1 vajce
- 100 g hrubej múky T-450
- soľ
POSTUP PRÍPRAVY
Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka (25 minút), necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame najemno, alebo prepasírujeme. Dáme variť osolenú vodu do hrnca. Do nastrúhaných zemiakov pridáme vajíčko a podľa chuti dosolíme. Vsypeme múku a premiešame najprv v miske a následne na pracovnej doske. Záleží na množstve škrobu v zemiakoch, a ak chceme mať istotu, že cesto je kvalitné tak z cesta urobíme malú 2 cm guľôčku, ktorú vhodíme do vriacej vody a po asi 1 minúte vyberieme a zistíme či drží tvar. Ak je cesto v poriadku vytvarujeme si knedlíky s priemerom 5 cm a dĺžkou 10 cm a vložíme ich do vriacej vody a varíme asi 20 minút. Na začiatku sú knedlíky na dne a preto musíme dávať pozor aby sa neprichytili, postupne vyplávajú na povrch. Po vybratí ich môžeme potrieť olejom aby neobschli. Nakrájame ich niťou, alebo veľmi ostrým nožom.
TIPY, TRIKY A RADY
Cesto podľa tohto receptu je možné použiť aj na plnené slané knedlíky s rôznymi náplňami (mäsové, zeleninové, alebo syrové), no rovnako aj na knedlíky plnené ovocím. Pôvodne sa podávali k českej špecialite knedlo–vepřo-zelo.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Zemiaková knedľa (orig. bramborový knedlík) je tradičná česká príloha ku gulášom, pečeným mäsám s kapustou.
Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023