Zabaione

ZOZNAM SUROVÍN

  • 2.0 l plnotučného mlieka
  • 85 g vanilkového puding
  • 400 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • 5 vaječných žĺtkovk
  • 375 ml rumu
  • 2 PL kukuričného škrobu

POSTUP PRÍPRAVY

Do hrnca vlejeme 1.5 l mlieka a postavíme na mierny plameň. Ďalších 100 ml mlieka si necháme na rozmiešanie maizeny a zostatok mlieka vlejeme do misky a rozmiešame v ňom žĺtka metličkou. K žĺtkam pridáme pudingový prášok a znova kvalitne prešľaháme metličkou. Do hrnca s horúcim mliekom vlejeme Salko, premiešanú zmes žltkov za stáleho miešania, aby sa zmes nepripálila a „nezhrčkavela“. V malej mištičke si rozmiešame s odloženým mliekom Maizenu a vlejeme ju za stáleho miešania do hrnca. Privedieme k varu a varíme 2 minúty. Odstavíme z plameňa a vlejeme za stáleho šľahania rum. Uvarený sabajón, ktorý trocha vychladol dáme do mixéra a zmixujeme najemno. Plníme cez lievik do fliaš a dobre ich uzatvoríme.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Taliani ho volajú Zabalione (čítaj dzabajon), ale v konzistencii, ktorá je skôr dezertom. Vo Francúzsku sa táto lahôdka nazýva sabayon, a v španielsky hovoriacich krajinách sabajón. A práve podľa návodu španielskej youtuberky Rosity je pripravený tento nápoj.


Posledná aktualizácia receptúry: 09.09.2023


Hodnotenie autora 0