Vichyssoise

ZOZNAM SUROVÍN

  • 2 PL masla
  • 2 PL hladkej múky T-530
  • 1 veľký pór (len biela časť)
  • 4 zemiaky
  • 1.5 l vývaru
  • 250 ml sladkej smotany
  • soľ
  • mleté biele korenie
  • pažítka na zdobenie

POSTUP PRÍPRAVY

V hrnci na masle orestujeme múku a zalejeme vývarom za súčasného rýchleho miešania. Pridáme na kolieska nakrájaný pór a na kocky nakrájané zemiaky. Osolíme a varíme 25 minút prilejeme smotanu. Necháme prejsť varom a odstavíme. Okoreníme a ozdobíme nasekanou pažítkou.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Vichyssoise (čítaj višisoás) je krémová polievka zo zemiakov a póru. Pôvod receptu je síce sporný, ale za jej autora je považovaný Louis Felix Diat, ktorý ju od roku 1917 pripravuje inšpirovaný kuchyňou rodného regiónu Auvergne, a pomenoval ju podľa mesta Vichy.


Posledná aktualizácia receptúry: 23.02.2024


Hodnotenie autora 4.3