Vichyssoise
ZOZNAM SUROVÍN
- 2 PL masla
- 2 PL hladkej múky T-530
- 1 veľký pór (len biela časť)
- 4 zemiaky
- 1.5 l vývaru
- 250 ml sladkej smotany
- soľ
- mleté biele korenie
- pažítka na zdobenie
POSTUP PRÍPRAVY
V hrnci na masle orestujeme múku a zalejeme vývarom za súčasného rýchleho miešania. Pridáme na kolieska nakrájaný pór a na kocky nakrájané zemiaky. Osolíme a varíme 25 minút prilejeme smotanu. Necháme prejsť varom a odstavíme. Okoreníme a ozdobíme nasekanou pažítkou.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Vichyssoise (čítaj višisoás) je krémová polievka zo zemiakov a póru. Pôvod receptu je síce sporný, ale za jej autora je považovaný Louis Felix Diat, ktorý ju od roku 1917 pripravuje inšpirovaný kuchyňou rodného regiónu Auvergne, a pomenoval ju podľa mesta Vichy.
Posledná aktualizácia receptúry: 23.02.2024
Hodnotenie autora 4.3