Valašská kyselica

ZOZNAM SUROVÍN

  • 300 g údeného mäsa
  • 400 g kyslej nakladanej kapusty
  • 4 zemiaky
  • 2 vajcia
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 100 ml pochúťkovej smotany
  • 2 PL hladkej múky T-530
  • 3 PL masla
  • 2 ks vavrinca (bobkový list)
  • 5 ks celého čierneho korenia
  • 1 ČL drvenej rasce
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 ČL sušenej majoránky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • hríby (voliteľne)

POSTUP PRÍPRAVY

V hrnci uvaríme v neosolenej vode údené mäso. Zatiaľ očistíme zemiaky, nakrájame ich na malé kocky a dáme variť do iného hrnca spolu so soľou a rascou. Uvarené mäso  vyberieme z hrnca a necháme ho chladnúť. Vychladnuté natrhané mäso orestujeme na panvičke s trochou masti.

Do vývaru z mäsa dáme premytú a nakrájanú kapustu, pripravenú bielu zásmažku (2 PL masla+2 PL múky) a spolu s bobkovým listom a celým korením dáme variť na mierny plameň asi na 25 minút.  Následne pridáme šľahačkovú i pochúťkovú smotanu a necháme povariť 5 minút. Keď sú zemiaky uvarené (20 minút), scedíme z nich väčšiu časť vody, v ktorej sa varili. Ku kapuste pridáme rozhabarkované celé vajíčko a spolu ešte povaríme asi 3 minúty, pridáme prelisovaný cesnak a dochutíme podľa potreby soľou a korením. Nakoniec vsypeme uvarené zemiaky, podľa potreby aj s vodou, prehrejeme asi 2 minúty, polievku odstavíme z ohňa, primiešame zvyšné maslo a majorán. Nakoniec pred podávaním do polievky vmiešame aj orestované údené mäso.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Hutná valašská polievka kde sú dokonale vo vyváženej miere zastúpené zemiaky, kyslá kapusta a smotana. Obsahovo je táto tradičná polievka skromná, ale chuťovo je dokonalá.
Podávame samotnú, alebo s chlebom. Vylepšená a sýtejšia verzia kyselice sa dozdobí aj orestovanou cibuľkou, slaninou nakrájanou na kocky a klobásou nakrájanou na kolieska.


Posledná aktualizácia receptúry: 06.03.2024


Hodnotenie autora 0