Valašská kyselica
ZOZNAM SUROVÍN
- 300 g údeného mäsa
- 400 g kyslej nakladanej kapusty
- 4 zemiaky
- 2 vajcia
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 100 ml pochúťkovej smotany
- 2 PL hladkej múky T-530
- 3 PL masla
- 2 ks vavrinca (bobkový list)
- 5 ks celého čierneho korenia
- 1 ČL drvenej rasce
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 ČL sušenej majoránky
- 2 strúčiky cesnaku
- hríby (voliteľne)
POSTUP PRÍPRAVY
V hrnci uvaríme v neosolenej vode údené mäso. Zatiaľ očistíme zemiaky, nakrájame ich na malé kocky a dáme variť do iného hrnca spolu so soľou a rascou. Uvarené mäso vyberieme z hrnca a necháme ho chladnúť. Vychladnuté natrhané mäso orestujeme na panvičke s trochou masti.
Do vývaru z mäsa dáme premytú a nakrájanú kapustu, pripravenú bielu zásmažku (2 PL masla+2 PL múky) a spolu s bobkovým listom a celým korením dáme variť na mierny plameň asi na 25 minút. Následne pridáme šľahačkovú i pochúťkovú smotanu a necháme povariť 5 minút. Keď sú zemiaky uvarené (20 minút), scedíme z nich väčšiu časť vody, v ktorej sa varili. Ku kapuste pridáme rozhabarkované celé vajíčko a spolu ešte povaríme asi 3 minúty, pridáme prelisovaný cesnak a dochutíme podľa potreby soľou a korením. Nakoniec vsypeme uvarené zemiaky, podľa potreby aj s vodou, prehrejeme asi 2 minúty, polievku odstavíme z ohňa, primiešame zvyšné maslo a majorán. Nakoniec pred podávaním do polievky vmiešame aj orestované údené mäso.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Hutná valašská polievka kde sú dokonale vo vyváženej miere zastúpené zemiaky, kyslá kapusta a smotana. Obsahovo je táto tradičná polievka skromná, ale chuťovo je dokonalá.
Podávame samotnú, alebo s chlebom. Vylepšená a sýtejšia verzia kyselice sa dozdobí aj orestovanou cibuľkou, slaninou nakrájanou na kocky a klobásou nakrájanou na kolieska.
Posledná aktualizácia receptúry: 06.03.2024