Úhrabky

ZOZNAM SUROVÍN

ZÁKLAD

  • 200 g zemiakov*
  • 100 g slaniny
  • 1 cibuľa
  • 150 g nakladanej kapusty
  • 2 PL bravčovej masti
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • pochúťková smotana (voliteľne)

CESTO

  • 300 g zemiakov*
  • 4 PL hladkej múky T-530
  • 2 PL polohrubej múky T-400
  • 1 ČL soli
  • 1 PL rastlinného oleja

* hmotnosť zemiakov je uvádzaná po uvarení a olúpaní

POSTUP PRÍPRAVY

Vopred uvaríme zemiaky v šupke (30 minút), necháme ich vychladnúť, ošúpeme ich a nakrájame na kocky s hranou 1 cm.
Polovicu zemiakov na cesto nastrúhame na jemnom a polovicu na dreňovom strúhadle. Pridáme soľ, múku a vypracujeme cesto. Dáme do väčšieho hrnca vodu s malým množstvom soli a privedieme k varu. Kým zovrie voda na úhrabky orestujeme na drobné kocky nakrájanú slaninu a najemno nakrájanú cibuľu. Po vytopení masti zo slaniny (asi 10 minút) pridáme premytú a najemno nakrájanú kapustu. Dusíme 5 minút a pridáme nakrájané v šupke uvarené zemiaky, ktoré krátko prehrejeme za stáleho miešania.
Do vriacej vody začneme sádzať pomocou lyžičky cesto. Až úhrabky vyplávajú na povrch pozbierame ich sitkom, dáme do misy, pridáme olej a premiešame aby sa nezlepili. Pridáme udusenú kapustu so slaninou, cibuľou a zemiakmi. Premiešame a dochutíme soľou a korením. Podávame s kyslou smotanou, alebo jogurtom ako hlavné jedlo.

INFORMÁCIE O RECEPTE

Úhrabky sú staré slovanské jedlo, ktoré si mohli dovoliť všetky rodiny. Základom sú už tradične používané suroviny ako je kapusta a zemiaky. V drobnými obmenami sa toto jedlo pripravuje najmä na dedinách v rôznych častiach najmä východného a severného slovenska. V zjednodušenej forme sa recept pripravuje aj pod názvom “bandurky spod kračka”.


Posledná aktualizácia receptúry: 19.02.2024


Hodnotenie autora 3.9