Úhrabky
ZOZNAM SUROVÍN
ZÁKLAD
- 200 g zemiakov*
- 100 g slaniny
- 1 cibuľa
- 150 g nakladanej kapusty
- 2 PL bravčovej masti
- soľ
- mleté čierne korenie
- pochúťková smotana (voliteľne)
CESTO
- 300 g zemiakov*
- 4 PL hladkej múky T-530
- 2 PL polohrubej múky T-400
- 1 ČL soli
- 1 PL rastlinného oleja
* hmotnosť zemiakov je uvádzaná po uvarení a olúpaní
POSTUP PRÍPRAVY
Vopred uvaríme zemiaky v šupke (30 minút), necháme ich vychladnúť, ošúpeme ich a nakrájame na kocky s hranou 1 cm.
Polovicu zemiakov na cesto nastrúhame na jemnom a polovicu na dreňovom strúhadle. Pridáme soľ, múku a vypracujeme cesto. Dáme do väčšieho hrnca vodu s malým množstvom soli a privedieme k varu. Kým zovrie voda na úhrabky orestujeme na drobné kocky nakrájanú slaninu a najemno nakrájanú cibuľu. Po vytopení masti zo slaniny (asi 10 minút) pridáme premytú a najemno nakrájanú kapustu. Dusíme 5 minút a pridáme nakrájané v šupke uvarené zemiaky, ktoré krátko prehrejeme za stáleho miešania.
Do vriacej vody začneme sádzať pomocou lyžičky cesto. Až úhrabky vyplávajú na povrch pozbierame ich sitkom, dáme do misy, pridáme olej a premiešame aby sa nezlepili. Pridáme udusenú kapustu so slaninou, cibuľou a zemiakmi. Premiešame a dochutíme soľou a korením. Podávame s kyslou smotanou, alebo jogurtom ako hlavné jedlo.
INFORMÁCIE O RECEPTE
Úhrabky sú staré slovanské jedlo, ktoré si mohli dovoliť všetky rodiny. Základom sú už tradične používané suroviny ako je kapusta a zemiaky. V drobnými obmenami sa toto jedlo pripravuje najmä na dedinách v rôznych častiach najmä východného a severného slovenska. V zjednodušenej forme sa recept pripravuje aj pod názvom “bandurky spod kračka”.
Posledná aktualizácia receptúry: 19.02.2024